V plzeňském Arboretu Sofronka vznikla Včelí stezka

3. srpen 2017

Včelí stezka vede mezi stromy Arboreta Sofronka v Plzni-Bolevci. Děti i dospělí se na ní můžou dozvědět všechno o životě včel a o jejich chovu. Sofronka je volně přístupná a za včelami se tam můžou vypravit nejen jednotlivci během vycházky okolím Plzně, ale i školy nebo školky.

Včelí stezka má sedm zastavení. Jedná se nejen o naučné cedule s fotografiemi, ale také o praktická stanoviště. „Nachází se tu klát, který je prosklený a je možné ze zadní strany si ho otevřít a podívat se na život včel za sklem s určitým pocitem bezpečí. Je to imitace původního života včel v dutinách stromů,“ řekl Miloš Hanus, který je spoluautorem Včelí stezky a zároveň se o včely stará.

Na jednom stanovišti je k vidění například medná kráva. Je to v podstatě atypický interaktivní úl, který je prosklený ze všech čtyř stran. Kde je možné pozorovat život včel při tvorbě tak zvané divočiny, volné stavby, která není svázána žádnými rámky.

Včely nejen produkují med, ale i léčí. Tato metoda se jmenuje apiterapie a v Arboretu Sofronka si ji mohou návštěvníci vyzkoušet na dalším stanovišti.

Včely a jejich léčívá síla

„Apiterapie obsahuje širokou škálu možností, jak využívat léčebné sily včel. My tady máme úl, který je zaměřený na formu inhalace. Když se vejde dovnitř, je možné se tam usadit. Uvnitř je pět úlů, které jsou zasíťovány. Přes síto se uvolňuje aroma na bázi aerosolu, toho co včely odpařují, ať už jsou to částečky propolisu, pilu nebo vosku. Pobyt ve včelínu působí blahodárným a uklidňujícím dojmem a všem bych doporučoval,“ uvedl Miloš Hanus.

Na konci stezky je ještě jeden otevřený úl, kde je možné vidět život včel. „Zde je vidět průřez čtyřnástavkového úlu a toho jak se včely v úlu chovají. Jsou na čtyřech rámečcích, ale je to pouze imitace úlu, který má 44 rámečků. Včely si ukládají donesené zásoby tak zvaně nad hlavu a pod tím je v plodu matka. Je tam vidět otevřený i zavíčkovaný plod. Je to zajímavé nejen pro děti, ale i pro dospělé,“ shrnuje Miloš Hanus.

Stezka je určená nejen pro širokou veřejnost ale i pro základní školy, školky či dětské tábory, které se zde seznamují s životem v přírodě. Včelí stezku mohou navštívit od dubna do konce října, vždy po domluvě a také v závislosti na počasí.

autoři: kos , jik
Spustit audio