V Plzeňském kraji chybí pěstouni. Počet žadatelů klesá

27. květen 2016

V Plzeňském kraji stále chybí pěstounské rodiny. A to jak ty klasické, tak profesionální, které se o dítě starají na dobu přechodnou. I když počet pěstounských rodin v minulých letech vzrostl, počet žadatelů klesá a spousta dětí zůstává v ústavech.

O 820 dětí se v plzeňském regionu stará 700 pěstounských rodin. Ty jsou ale nejčastěji z řad příbuzných, cizí dítě přijalo jen asi sto z nich. Přechodné pěstounství jich poskytuje 20. Počet pěstounů v minulých letech sice vzrostl, počet žadatelů o pěstounství ale nyní klesá. V roce 2013 se v celé České republice zaregistrovalo 1756 žadatelů, loni už jen 903.

Podle Jiřiny Ullmanové z Diakonie Západ, která s pěstouny pracuje, je potřeba, aby se do rodin dostalo co nejvíce dětí. Česká republika je totiž jedinou zemí v Evropě, která děti mladší tří let posílá do ústavů. V jiných zemích jdou do náhradních rodin.

Zájemce čeká roční příprava

I proto Plzeňský kraj v dubnu spustil nový portál pro pěstouny. „I když se počet pěstounů každoročně zvyšuje, je potřeba aktivně vyhledávat další zájemce o tuto společensky prospěšnou činnost a soustavně s nimi pracovat,“ uvedl tehdy radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz.


Portál Plzeňského kraje obsahuje informace o možnostech pěstounské péče i kontakty na osoby a organizace, které v oblasti náhradní péče poskytují poradenství.

Zájemci prochází zhruba roční přípravou. Žadatele i jeho rodinu posuzuje několik lidí, včetně psychologa. „Žadatelem může být i jednotlivec, ať už je v partnerství nebo v manželském páru, a může to být i svobodný člověk, který partnera nemá,“ říká Ullmanová s tím, že určitou roli při výběru pěstounské rodiny může hrát i předchozí zkušenost s výchovou dětí nebo věk žadatele. „Stává se, že jsou dobrými pěstouny i ti, kteří nemají vlastní děti. Věková hranice státem určená není, ale při umístění je dobré přemýšlet, jestli ten člověk dochová dítě do dospělosti v pohodovém zdraví,“ upřesňuje Ullmanová.

„Pěstounská péče je sice náročná, ale je to velice obohacující, protože už jenom ten pocit, že můžete pomoct někomu dalšímu, zvlášť dětem, dává veliký smysl do života,“ říká bývalá sestra neonatologie a současná pěstounka Lenka Beranová z České Břízy, která se za pět let starala o šest dětí. Přechodné pěstounství bylo pro ni nejtěžší v tom předat děti novým rodinám. I proto si šesté dítě vzala do péče a s manželem se stali jeho trvalými pěstouny.

autoři: mkl , Daniela Rosová
Spustit audio