V Plzeňském kraji ode dneška funguje několik zařízení pro děti

19. březen 2020 07:20

V Plzeňském kraji začnou od 19. března fungovat čtyři zařízení pro předškolní děti a školáky do deseti let, a to dvě v Plzni a po jedné v Blovicích na jihu Plzeňska a v Domažlicích. Budou primárně pro děti zdravotníků, pracovníků integrovaného záchranného systému a další vybrané profese.

Podle náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové (Koalice pro Plzeňský kraj) je zatím poptávka asi pro 50 dětí, ale počty se budou zřejmě zvyšovat. Kraj spolu s městy ve středu 18. březba do škol navezl potraviny. V Plzni budou otevřeny dvě mateřské školy u fakultní nemocnice, tedy 55. Mateřská škola v Mandlově ulici na Borech, kde jsou požadavky i z Mulačovy nemocnice, a 78. Mateřská školy v Sokolovské ulici na Lochotíně. Ve čtvrtek tam nastoupí 20 dětí.

„V Domažlicích v Zahradní ulici máme zatím přihlášeno deset dětí zaměstnanců Domažlické nemocnice. Ode dneška bude otevřený Dům dětí a mládeže Blovice, zatím pro dvě děti krajské zdravotní a záchranné služby," uvedla Bartošová.

Od pondělí 23. března se otevře Základní a mateřská škola při fakultní nemocnici, a to pracoviště v Mirošově na Rokycansku. „Potřebujeme ji pro deset dětí zaměstnanců plicní léčebny v nedalekém Janově,“ doplnila Ivana Bartošová.

Nově hejtman podepsal také otevření Základní školy Jižní Předměstí v Rokycanech, která je připravena k okamžitému otevření. „V pohotovosti je už od tohoto týdne 15 škol ve všech obcích s rozšířenou působností v kraji, ale pouze pro děti vyjmenovaných profesí,“ řekla náměstkyně. Připravené je také pracoviště základní a mateřské školy pro děti s vadami zraku a řeči v Plzni, v ulici Ke Špitálskému lesu.

Některé domovy mládeže poslouží medikům

Už od 18. března jsou otevřené domovy mládeže středních škol pro umístění mediků, a to ve Střední zemědělské a potravinářské škole v Klatovech a ve Střední škole živnostenské v Plané na Tachovsku. Připravené jsou ubytovací kapacity v Domažlicích, Stodě a v Horažďovicích. „Pro studenty lékařských fakult, fakulty zdravotnických studií v Plzni a případně také pro dobrovolníky ve zdravotnictví," vysvětlila Bartošová.

Kraj má seznam studentů zdravotnictví, sociálních služeb a pedagogických oborů, maturantů a studentů vyšších odborných škol, které by v nouzi povolal do práce. Podle Ivany Bartošové zatím šije roušky v Plzni-Křimicích a v Plané 11 studentů a 25 učitelů. Plzeňský kraj spustí se soukromým Gymnáziem Františka Křižíka v Plzni sdílené streamové vyučování pro gymnázia a další krajské střední školy.  Teď se vybírají vyučující a obsah vzdělávání.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio