V Plzeňském kraji si lze po telefonu objednat autobus na vybranou zastávku

2. únor 2021 17:20, aktualizováno

V dnešní době, kdy autobusem nejezdí školáci, jsou linky méně vytížené a na některých zastávkách autobus vůbec nezastavuje. Je zde tedy možnost objednat si, aby autobus zajel i na zastávku, kterou běžně projede nebo úplně mine.

Spoje na zavolání fungují jako obyčejná linková autobusová doprava, avšak na určitých zastávkách zastaví jen za podmínky, že alespoň jeden cestující telefonicky potvrdí, že hodlá spoj použít. „V prvních týdnech půjde spíš než o systémové věci o informování cestujících, kdy zejména u seniorů se obáváme o nepochopení systému v prvních týdnech provozu,“ oznámil projektový manažer Arrivy pro Plzeňský kraj Aleš Petrovský.

Redaktor ČRo Plzeň Jan Markup čeká na autobus po předchozí telefonické objednávce

Jízdní doby za standardní situace, kdy autobusem jezdí většina školáků a studentů, jsou na linkách poměrně napjaté a každá zastávka na zavolání řidiči spíše pomůže. „Samozřejmě jsou stanoveny zastávky za tím projetým úsekem, kde nebyla obsloužena zastávka na zavolání, kde řidič standardně vyčká do času řádného odjezdu,“ sdělil Aleš Petrovský.

Spoj si lze objednat i u řidiče

Cestující si mohou spoj objednat nejen telefonicky, ale také přímo u řidiče, a to i na jakýkoliv jiný spoj než právě ten, kterým jedou. Další možností jsou webové stránky organizátora veřejné dopravy v Plzeňském kraji, kterým je POVED. V jeho databázi je momentálně uvedeno téměř 360 zastávek na zavolání.

„Předpokládáme, že ty spoje pojedou zhruba ve třiceti až padesáti procentech. Pokud bychom zjistili, že některé spoje jezdí pravidelně, tak se převedou do trvalého režimu, aby to cestující nemuseli objednávat,“ doplnil dopravní expert POVEDu Martin Fencl. V některých případech jsou na zavolání jednotlivé zastávky, jinde jsou to celé spoje, třeba ty málo využívané večerní nebo prázdninové.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio