V Plzni během záchranných akcí čím dál více pomáhají drony

21. leden 2024 11:15

Požáry, dopravní nehody, pátrání po pohřešovaných, bezpečnostní opatření při sportovních utkáních... To všechno jsou události, při kterých zasahují drony Správy informačních technologií města Plzně ve spolupráci s Integrovaným záchranným systémem.

Dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně

První drony město pořídilo před deseti lety, o rok později se dronaři spojili s IZS. Jak prozradil radní Daniel Kůs, Plzeň je takovým rozsahem spolupráce v rámci České republiky výjimečná. Nyní má Správa informačních technologií k dispozici více než deset dronů, konkrétně pro IZS se používají čtyři stroje.

Drony stále využívají jak policisté, tak hasiči. Loňský rok byl co do počtu záchranných akcí rekordní, jednalo se celkem o 113 zásahů, z toho bylo 52 dopravních nehod.

Dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně

Například velitel hasičské stanice Plzeň-Košutka Michal Pathy si drony nemůže vynachválit. „Šetří náklady na povolání a provoz vrtulníku. S operátory dronů můžeme komunikovat v reálném čase, nemusíme používat vysílačky. Doba nasazení v místě zásahu může být svým způsobem neomezená, jelikož technická výbava dronařů dává příležitost být prakticky nepřetržitě ve vzduchu. Dron nedělá žádný hluk a nijak nebrzdí hasební práce.“ Drony lze dokonce využít také v uzavřených prostorách, například ve zřícených budovách, kde proniknou i do míst, kam by se nedostal člověk.

Tým Správy informačních technologií města Plzně tvoří aktuálně sedm dronařů a v plánu je skupinu dále rozšiřovat. Aby byli dronaři vždy k dispozici, drží nonstop pohotovosti.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio