V Plzni budou strážníci hlídkovat po jednom. Nelíbí se jim to, sepsali petici

30. červen 2021 15:25, aktualizováno

Novou koncepci městské policie již schválilo městské zastupitelstvo. Strážníci budou v denních hodinách na určitých místech hlídkovat po jednom, namísto dosavadních dvojic. Část strážníků sepsala proti tomuto záměru petici.

Na podzim loňského roku město vybíralo nového velitele městské policie a s novým velitelem přichází i nové koncepty městské policie. „V koncepci se hovoří o úsporách, ale v zásadě to je naopak, primárně chceme navyšovat počet strážníků, a to nejenom na ulici,“ uvedl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký(ČSSD).

Strážníci proti tomuto návrhu sepsali petici

V petici strážníci argumentují obavami o svou bezpečnost, pokud budou hlídkovat po jednom a dostanou se například do konfliktu se skupinou agresorů. Je tedy potřeba posílit operační středisko, aby si strážník mohl přivolat okamžitou pomoc.

Tato koncepce však není nic nového. V současnosti městská policie v Plzni funguje prostřednictvím jednočlenných hlídek a je jen na velitelích jednotlivých služeben, jak zorganizují činnost strážníků.

Lidé na sociálních sítích diskutují v souvislosti s novou koncepcí městské policie například o tom, že strážníci se raději budou vyhýbat riziku střetu s nepřizpůsobivými občany a začnou řešit jen špatné parkování, černé skládky a podobně. Tyto obavy by však chtěla městská policie vyvrátit.

„Jednočlenné hlídky budou nasazovány tam, kde se dělá nějaké preventivní opatření. Tam, kde bychom měli řešit zásah, tam budou vícečlenné hlídky,“ doplnil Martin Zrzavecký. Strážník sám je zde pro obranu zájmu občanů a nebude tím, kdo by se stahoval z ulice.

Nová koncepce počítá i s dalšími změnami. Policie chce také do roku 2024 posílit mobilní jednotky – výjezdová vozidla, která bude navyšovat na tři. Rekonstruovat se budou i některé služebny.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio