V Plzni-Bukovci vzniká nové lesní hřiště s prvky environmentální výchovy

18. červenec 2017

V Plzni-Bukovci v oblasti přírodního parku Horní Berounka vzniká lesní hřiště. Bude v těsném sousedství přírodního koupaliště, které tam funguje od roku 1936 a napájí ho pramen s pitnou vodou. V dnešní době je ale okolí zanedbané a o údržbu se starají hasiči a pár místních dobrovolníků. Díky nim by se místo znovu mohlo stát vyhledávanou lokalitou.

„Podle fotografií z 30 let to bylo velmi malebné a impozantní místo. Byla tu upravená stráň s ovocným sadem, převlékárny a plovárna obložená spoustou plavců. Dříve byla tato lokalita vyhlášená jako rekreační místo. Mezi Zábělou a Bukovcem fungovala i tančírna, kde se konaly zábavy. V minulosti to tu žilo poměrně bohatým společenským životem,“ řekla Marcela Hanousková, předsedkyně spolku Náš Bukovec.

Na místě původního slavného koupaliště Na Haltýři je dnes žabinec se zelenou vodou a kromě místních nadšenců se v něm nikdo nekoupe. Voda je špinavá hlavně kvůli okolnímu zalesnění a ucpaným odtokům.

Lesní hřiště pomohl uskutečnit program Prazdroj lidem

Oživit přírodní areál by měla i podpora z programu Prazdroj lidem, který spolek Náš Bukovec získal. „Rádi bychom zde vybudovali hřiště pro děti. Nejednalo by se ale o klasické sportoviště, ale o pár sportovních prvků pro děti, velké pískoviště, dvě naučné tabule s environmentální výchovou k této lokalitě a zázemí jako jsou lavičky, odpadkové koše a podobně,“ vysvětlila Marcela Hanousková.

Název projektu je Lesní hřiště a jeho součástí by měla být skluzavka v terénu, velké pískoviště ve tvaru plachetnice, houpačky, stěna na lezení nebo xylofon z různých druhů dřev. Na dvou informačních tabulích budou děti porovnávat zvířata a jejich stopy. Vše je vyrobené z přírodních materiálů. Inventář by měl být do terénu osazen v půlce prázdnin.

„Do budoucna bychom celé okolí koupaliště chtěli zvelebit a upravit. Zvažuje se i odlesnění stráně nad koupalištěm. Líbilo by se nám zde zřídit jednoduchá dřevěná lehátka a převlékárny. Nápadů máme hodně,“ uzavřela Marcela Hanousková.

autoři: mkl , jik
Spustit audio