V Plzni dnes začíná 32. ročník přehlídky českých filmů Finále

Přehlídka českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů letos nabídne 124 projekcí v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Potrvá do 16. dubna.

Festival Finále odstartuje v 17:30 a v 19:30 nový cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta o pouti plzeňských cestovatelů Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se vydali po stopách svých vzorů- cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda z let 1959 až 1964.

Soutěžit bude 35 snímků v pěti kategoriích. Ty nejlepší ocení mezinárodní odborné poroty Zlatým ledňáčkem. Přehlídka uvede 12 premiér či předpremiér. Například bratři Cabanové v premiéře svůj experimentální dokument Panovnice o Marii Terezii. V předpremiéře diváci uvidí francouzský film Edmond. Archivní sekce se věnuje 30 letům od sametové revoluce.

Finále Plzeň se zaměřuje na pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo filmy v premiéře či předpremiéře. Nově jsou v soutěži zahrnuty snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích s Polskem, Slovenskem, Lotyšskem, Rumunskem, Ruskem.

Na návštěvníky čeká i bohatý doprovodný program

Kromě nepřeberného množství zajímavých filmů všech možných žánrů, nabídne festival i autorská čtení, muziku, setkání se zajímavými hosty a maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla.

Celovečerních filmů a dokumentů vznikne za rok tolik, že z nich na Finále Plzeň musíme vybírat

Ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová a programový ředitel Peter Badač

Ředitelka festivalu Finále Plzeň a jeho programový ředitel nechávají v rozhovoru nahlédnout do zákulisí této pravidelné výroční události. Kde zasedne v porotách? Které programové sekce jsou letos otevřeny? Kteří známí herci do Plzně na festival přijedou v roli hostů? A proč se v programu festivalu objevuje i sekce pro filmy ze sousedního Německa? Nejen na to se v rozhovoru ptá Stanislav Jurík. 

Akce se tradičně koná v prostorách Měšťanské besedy, dále v DEPO2015, Anděl Music Baru, Café Regner, v klubu MōōVEMENT a program bude zasazen i do Kopeckého sadů, kde bude venkovní kino. Součástí přehlídky, na niž by mělo letos přijet kolem 900 hostů, budou mimo jiné Industry Days pro domácí i zahraniční filmové profesionály.

Průvodci festivalem a moderátory zahajovacího i finálového večera, který začíná dnes v 19 hodin, budou herci Jan Cina a Petr Vančura.

Další informace včetně podrobného programu najdou zájemci na stránkách festivalfinale.cz

autoři: Petra Kosová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio