V Plzni dnes začínají největší oslavy konce války v Česku

5. květen 2017

Ode dneška až do pondělí potrvají plzeňské Slavnosti svobody. Nabídnou autentické vojenské dobové kempy, setkání s veterány, kulturní program, pietní akty u pomníků i největší lákadlo - velký nedělní konvoj vojenské historické techniky.

Během čtyř dnů opět nabídnou oslavy bohatý program. Mezi novinky patří například tábor 16. obrněné divize U.S. Army, který je v parku pod obchodním centrem Plaza. Nabízí dynamické a komentované ukázky výstroje a výzbroje americké obrněné pěchoty, polní kuchyně a dílny, dobové vojenské ubikace nebo akustickou střelnici s ukázkami pěchotních zbraní. Další vojenské kempy jsou u kulturního domu Peklo nebo v Křižíkových sadech, kde se představí americká 2. pěší divize, která letos slaví 100. výročí vzniku.

O víkendu se program rozšíří i o další části, například o prezentaci české armády v DEPO2015. Celý prodloužený víkend bude provázet bohatý a pestrý kulturní i hudební program, a to nejen na hlavním pódiu na náměstí Republiky, ale také v Křižíkových sadech a v amfiteátru za OC Plzeň Plaza.

Vrcholem programu pro diváky bude znovunavrácený Convoy od Liberty. Ten vyjede v neděli 7. května v 11 hodin ze Sukovy ulice po trase Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova ulice, veteráni s prvními 60 vozidly konvoje budou pokračovat na náměstí Republiky přes sady 5. května, kde setrvají do 14 hodin. V čele konvoje čítajícího přes 200 kusů vojenských vozidel a techniky pojedou tanky Sherman, Jackson a Stuart, obrněné průzkumné šestikolky M8 Greyhound nebo samohybná houfnice Sexton. Ani letos nebudou chybět američtí a belgičtí veteráni.

Lidé, kteří oživují historii

Jedním z nich je i čtyřiadevadesátiletý americký veterán Earl Ingram, který se na oslavy velmi těší: „Je pro mě těžké popsat to několika slovy, ale když vidím ty lidi, kteří přicházejí k památníkům, účastní se pietních aktů a všech těch událostí a vidím, jak jsou nadšení, tak to zahřeje mé srdce, že si dokážou vzpomenout, že si pamatují a cítím se moc dobře.“

Letošní oslavy se vzhledem k teroristickým útokům v Evropě uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření. Po městě se budou pohybovat stovky policistů, včetně zásahové jednotky, specialistů na vyhledávání podezřelých předmětů a odborníků na extremismus. Součástí bezpečnostních opatření budou na některých místech betonové zátarasy.

Organizátoři počítají, že letošní Slavnosti svobody navštíví desítky tisíc lidí, a návštěvníci se proto musí připravit na řadu uzavírek a omezení v dopravě. Všechny potřebné informace nejen programu, ale i omezeních najdou zájemci na stránkách slavnostisvobody.cz

autor: jik
Spustit audio