V Plzni lze opět putovat k planetám

26. květen 2009
Tento pořad

Vesmír je nekonečný a záhadný a my jsme jeho nepatrnou součástí. Stále se tedy o něm máme co učit a dozvídat. Jedinečnou příležitost teď mají obyvatelé a návštěvníci města Plzně. Byla tu zahájena akce nazvaná Pouť k planetám. Instaluje ji Techmania science center v ulicích a parcích za finanční podpory města. Podrobnosti zjišťovala Martina Klímová u manažerky projektu - Moniky Kovandové.

Zmenšený model sluneční soustavy se včera opět objevil v ulicích Plzně. Soustava v měřítku jedna ku miliardě, kdy metr v modelu znamená milion kilometrů ve skutečnosti, zachycuje postavení planet, jejich velikosti i vzdálenosti. Jednotlivé kotouče obsahují informace o planetách, ale také například údaj o loňském přistání americké sondy Phoenix na Marsu. O model už projevili zájem i jinde, kvůli nárokům na prostor ale zůstává zatím jen v Plzni.

Například planeta Země je od Slunce vzdálena přibližně 150 milionů kilometrů, proto zde ve městě se její stanoviště nachází 150 metrů od modelu Slunce. Slunce a pět dalších planet - Merkur, Venuši, Zemi, Mars a Saturn - najdou lidé na území centrálního obvodu. Nejdále od Slunce, umístěného před západočeským muzeem, je Neptun, a to o 4,5 kilometru dále v Plaské ulici na Lochotíně.

Kotouče mají na horní desce přichycenu ocelovou polokouli znázorňující danou planetu. Na povrchu je nalepena fólie s informacemi. Jednotlivé disky barevně korespondují s reálnou barvou planet. Podle osvícené a neosvícené strany také ukazují, jak jsou planety směřovány ke Slunci.

Logo

Zmenšený model sluneční soustavy se v Plzni objevuje vždy před létem, a to už od roku 2007. Prvotní myšlenka na jeho vytvoření vznikla na Západočeské univerzitě v Plzni, design exponátů zajistil Ústav umění a designu, odborným garantem je Hvězdárna a planetárium Plzeň. V plzeňských ulicích bude do konce srpna.

autor: mkl
Spustit audio