V Plzni na Lochotíně dnes budou lidé diskutovat o plánované stavbě kostela

7. květen 2019 09:55

Zeleň nebo kostel, to je název odpolední veřejné diskuse v Plzni na Lochotíně. Tématem je plánovaná stavba nového římskokatolického kostela v Komenského ulici, který má vzniknout v těsné blízkosti parkoviště U Gery. Některým obyvatelům se nelíbí, že kvůli stavbě zmizí kus parku.

Kostel chce v Komenského ulici postavit farnost Plzeň–Severní Předměstí, kterou spravují františkáni. Železobetonová stavba bude mít tvar elipsy, zelenou střechu pokrytou vegetací, poblíž bude i zvonice a celkově kostel pojme zhruba 200 věřících. Ti už se na něj pět let skládají. Stát má do padesáti milionů korun. S financováním pomůže i Biskupství plzeňské, které od farnosti vykoupí některé pozemky.

V současnosti se křesťané setkávají v provizorních podmínkách Lochotínského pavilonu a jeho kapacita nestačí. Jinak farnost sídlí v takzvaném Domečku v Komenského ulici, což je bývalá mateřská školka. Letos na podzim by mělo být na světě stavební povolení a samotná stavba kostela by pak mohla začít v roce 2021, nejpozději v roce 2022.

Zhruba před šesti lety se měl na tom samém místě stavět bytový dům. Po protestech lidí to ale nakonec neprošlo ani obvodním, ani velkým městským Zastupitelstvem. Dotčená lokalita je ale v územním plánu města Plzně určená k zástavbě. Takže teď je v plánu kostel.

Lidem vadí kácení stromů a úbytek zeleně

Podle svolavatelů veřejné diskuse, tedy lidí, kteří bydlí v těsném sousedství parku, je zeleň v sídlišti podstatnou součástí pozitiv bydlení na Lochotíně. Pohlcuje přebytečné teplo, oxid uhelnatý, omezuje prašnost a zvyšuje produkci kyslíku. Postavení kostela na ploše velké zhruba 510 metrů čtverečních by podle nich mělo za následek likvidaci současné fauny a flory. Svoje stanovisko chtějí předložit i na nejbližším zasedání Zastupitelstva města Plzně.

Dnešní diskuse se koná přímo v parku v Komenského ulici, kde by měl kostel stát a začátek je v 17. hodin.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio