V Plzni na Roudné se včera sesunula část domu. Co s ním bude dál, není jasné

4. srpen 2020 06:20

V Úzké ulici v plzeňské čtvrti Roudná se včera zřítila část památkově chráněného domu. Na místě zasahovali hasiči a s pomocí psů prohledávali, jestli v troskách nezůstali lidé. Pomáhaly jim také drony a speciální termo kamery.

„Došlo k tomu, že u památkově chráněného domu, který byl neobydlený, se vlivem dešťových přeháněk propadla střešní konstrukce a následně i stropní konstrukce,“ popsal velící důstojník hasičů Miroslav Marek.

Vzhledem k rozsahu poškození bude nutné zbylou část domu zbourat. „Po konzultaci s památkáři nemá význam dům sanovat. My jako statici jsme rozhodli, že by se měl sundat v celém rozsahu. Pouze je otázka zabezpečení sousedního objektu, aby nedošlo k jeho rozsáhlé destrukci. To už je ale věc majitele a stavebního úřadu,“ uvedl statik Robert Špalek. Majitel sice dorazil na místo, ale odmítl se k věci vyjádřit.

Město nabídlo náhradní bydlení

Devět lidí, kteří bydlí v okolí, obešli zástupci města s policií a upozornili je na současnou situaci, jak potvrdil radní města Martin Zrzavecký z ČSSD: „Práce se budou provádět tak, aby ti, kteří jsou přímo dotčeni, mohli opustit tento prostor a nebyli omezeni. Město Plzeň samozřejmě vlastníkům bytových jednotek, kteří jsou přímo zasaženi, nabídlo pomoc, a to například i v podobě náhradního bydlení. Oni ji zatím nevyužijí, protože míří na dovolenou, takže v nejbližších dnech tady pravděpodobně nebudou. Nic tak nebude bránit tomu, abychom prováděli demolice a zajištění budovy.“

Přivolaný psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání osob v sutinách nakonec nikoho nenašel. Co bude s památkově chráněnou budovou dál, není v tuto chvíli jasné. Rozhodnutí bude záviset na jejím majiteli a také na památkářích.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy