V Plzni najdete hospodu, kde si hosté čepují pivo sami

7. říjen 2005

Plzeň má první hospodu, kde si mohou milovníci nepasterovaného pěnivého moku sami podle chuti a nálady natočit své pivo. Nebudou si tak už moci stěžovat, že jim číšník nedal správnou míru nebo že mu dlouho trvá, než přinese další půllitr. V samoobslužném pivním baru má každý stůl svou vlastní pípu s jedním až třemi pivními kohoutky.

"Návštěvníci se sami rozhodnou, jestli budou pít třetinky, půllitry nebo tupláky, jestli si budou točit pod míru, na dno sklenice nebo naopak maximum piva," popsal novinku jeden z majitelů hospody Martin Šampalík. Spotřebu na setinu litru přesně měří řídící počítač na baru a informační displeje na každém stolu. Všechny pípy napájí centrální potrubí, které přivádí pivo z tří velkých tanků o celkovém objemu 3000 litrů. Když se hosté rozhodnou jít domů, stačí jen zmáčknout tlačítko a přivolat si obsluhu.

Logo

Myšlenka samoobslužných barů vznikla podle Šampalíka v Madridu, podobné jsou i jinde. V Česku jsou prý dvě až tři takové hospody. Všude se ale čepuje pivo z pivních sudů, nikoliv z velkých nerezových tanků. Tanky doplňuje stáčecím potrubím přímo z ulice cisterna z pivovaru. "Tenhle systém, tak jak je propracovaný tady, je v podstatě světová premiéra, protože zatím nám není známo, že by nějaký podnik spojil tankovnu s čepováním na stolech," říká Šampalík. Hostinec čepuje Plzeňský Prazdroj a je v nejvyšším podlaží plzeňského podzemí v centru města.

zdroj: ČTK
Spustit audio