V Plzni přibudou v následujících letech nové trolejbusové linky

23. říjen 2022 07:40, aktualizováno

Plzeňský dopravní podnik plánuje v následujících letech několik novinek. Ve městě například posílí trolejbusovou dopravu a v plánu má i zřízení nových linek.

Městskou hromadnou dopravu v Plzni využívá v pracovní dny přes čtvrt milionu lidí. Dopravní podnik plánuje koupit několik nových vozů. Stejně jako vloni nakupuje dva bateriové kloubové a čtyři dvanáctimetrové bateriové trolejbusy. Kloubové trolejbusy jsou pravidelně nasazovány na linky 15, 16 a 17. Nově o víkendech pak také na linku 13. Krátké trolejbusy jezdí na všech ostatních linkách.

Plzeňské městské dopravní podniky svůj vozový park pravidelně obměňují. Každý vůz má svou životnost a může najet jen určitý počet kilometrů. Proto je důležité, aby obměna vozového parku byla pravidelná. Nové vozy přináší komfort jak pro cestující, tak řidiče.

Několik nových linek je ve zkušebním provozu

V letošním roce byl zpuštěn zkušební provoz linky 35 a 42. Současně se také připravuje zprovoznění západního městského okruhu. Spojení Borských polí a Bolevce tam zajistí dvě nové linky. V dlouhodobém výhledu se připravuje prodloužení trolejbusové trati na Severní Předměstí. To je nyní v projekční fázi.

Zároveň pokračuje stavba vozovny tramvají na Slovanech. Ve zkušebním provozu už je hala oprav a údržby. Funguje už také měnírna nebo hala odstavu. V současnosti probíhá dostavba provozní administrativní budovy, střediska vrchní stavby a také oplocení. Vozovna bude dokončena v únoru příštího roku.

autor: Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio