V Plzni roste počet žádostí ukrajinských uprchlíků o ubytování

1. listopad 2022 14:09, aktualizováno

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do Krajského asistenčního centra v Plzni, se už několik týdnů nemění, v provozní době je jich odbaveno kolem tří set. Značně ale roste množství žádostí běženců o ubytování.

Asistenční centrum je otevřeno třikrát týdně, v pondělí, ve středu a v pátek, přičemž nejvíc lidí ho obvykle navštíví na začátku týdne. Celkem se zde zaregistrovalo už zhruba 34 500 osob.

Jak lze z dění v centru vyvodit, do Česka proudí stále více běženců, kteří zde nemají žádné příbuzné ani známé, na něž by se mohli obrátit, a tím pádem potřebují mimo jiné ubytovat. Jak uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, v minulosti žádalo o ubytování 3–5 % všech uprchlíků, kteří asistenčním centrem prošli, nyní se ovšem jedná o 30–40 %.

Ubytovací kapacity zatím dostačují

Skrze Krajské asistenční centrum v Plzni je momentálně ubytováno 6 120 osob v 290 zařízeních. Dle hejtmana je při současném počtu uprchlíků, kteří do naší země přicházejí, ubytovací kapacita dostačující. Ubytovatele, stejně jako všechny občany, ale trápí nárůst cen energií, je tedy otázkou, jak bude vypadat spolupráce s nimi v budoucnu, například pokud vláda nebude dále navyšovat příspěvek na ubytování.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio