V Plzni vzniká karanténní zařízení pro bezdomovce

3. listopad 2020 15:30, aktualizováno

V bývalé škole v Plzni na Doubravce se buduje karanténní zařízení, které poskytne po dobu epidemie zázemí lidem bez domova s nařízenou karanténou či izolací. Tento záměr plzeňského magistrátu vyvolal u některých obyvatel vlnu nesouhlasu.

V budově bývalé školy a konzervatoře na Habrmannově náměstí vzniká karanténní zařízení pro lidi bez domova. Zřízením karanténního místa se krajské město připravuje na možnost, že by se nákaza nového typu koronaviru šířila právě mezi lidmi bez domova. Řada místních obyvatel proti záměrům města protestuje. Podle magistrátu by však chod zařízení neměl mít negativní vliv na okolí.

Pokud dojde ke zjištění, že někdo mezi lidmi bez domova onemocněl nákazou covid-19, krajská hygienická stanice vydává stanovisko, že tento člověk má být umístěn do podobného zařízení. Policie ČR ve spoluprací s městskou policií dotyčného přepraví do karanténního zařízení, kde projde procesem absolvování desetidenní karantény nebo izolace.

Maximální připravovaná kapacita je 16 lůžek

Lidé bez domova v tomto zařízení dostanou péči. „Komunikujeme s organizacemi, které mají terénní programy směrem k těmto lidem,“ objasnil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký. V objektu ve Školní ulici v Plzni vznikne pro tyto účely maximálně 16 lůžek.

Proti vzniku karanténního místa pro bezdomovce v bývalé škole se bouří lidé na sociálních sítích a proti bojuje také petice. Obyvatelé čtvrtého městského obvodu se však nemusí obávat, protože podle magistrátu s osobami umístěnými v karanténním zařízení vůbec nepřijdou do styku. „Objekt má výhodu v tom, že je uzavřen, to znamená, že okolí nebude vůbec narušovat,“ vysvětlil Martin Zrzavecký.

Na dodržování pravidel dohlédne městská i státní policie. Zajištěna by měla být také nepřetržitá služba sociálních pracovníků a zdravotnického personálu. Kdy začne karanténní místo fungovat zatím není jasné, o jeho spuštění rozhodne krajská hygienická stanice.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio