V Plzni vznikly navzdory pandemii nové podniky

25. březen 2021 20:50, aktualizováno

I přes koronavirovou pandemii se našli odvážlivci, kteří začali v Plzni podnikat v gastronomii a daří se jim. Podniky mohou zákazníkům jídlo jen rozvážet či vydávat přes okénko. Například v Plzni se nedávno otevřela kavárna a taky provozovna zaměřená na knedlíky.

Některé podniky v Plzni v důsledku pandemie skončily, jiné svůj provoz započaly. V listopadu roku 2020 se v centru Plzně otevřela nová knedlíkárna. I ta nyní může vydávat své jídlo jen z okénka či ho rozvážet. „Ze 150 až 200 knedlíků, které bychom normálně udělali, tak se držíme v průměru kolem 75. Je to omezené, ale nemůžeme si stěžovat,“ sdělil jeden ze spolumajitelů Jan Fidler.

Podnik nabízí čerstvé, ručně dělané, plněné knedlíky, které vypadají jeden jako druhý. Na žádnou covidovou podporu však majitelé nárok neměli. „Vzhledem k tomu, že jsme otevření tak krátce, tak jsme na nic takového neměli nárok. Podpora přišla jen v podobě peněz od zákazníků,“ sdělil Jan Fidler.

V době omezení byla otevřena i nová provozovna kavárny v Plzni na Slovanech. „Předčilo to naše očekávání. V průměru obsloužíme až 200 lidí za den,“ sdělila majitelka Zuzana Měřínská. Změnit místo provozu bylo pro kavárnu v této době velice riskantní.

Realitky zvýšený počet nabídek pronájmu restaurací příliš nezaznamenaly

Realitní kanceláře zatím nezaznamenali, že by v souvislosti s koronavirem byla ve větší míře nabídka prodeje či pronájmu restaurací nebo barů. „V nedávné době jsme měli v nabídce dva prostory bývalé restaurace a bez problému se pronajaly dál,“ sdělila ředitelka realitní kanceláře v Plzni Šárka Pubcová.

Podle údajů z Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky vzniklo v minulém roce v Plzeňském kraji přes 300 živností zaměřených na hostinskou činnost, zatímco jich zaniklo jen 14. Čísla jsou srovnatelná s předchozím rokem. Za první dva měsíce letošního roku zřízené živnosti v regionu desetkrát převyšují zaniklé.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio