V Plzni začala 30. stavba lávky pro pěší a cyklisty

2. srpen 2006
Tento pořad

Mezi Božkovem a Koterovem přes řeku Úslavu v Plzni vznikne nová lávka pro pěší i cyklisty. Stavební práce by měly skončit v listopadu. Lávka bude 38 metrů dlouhá a dva metry široká. Celkové investiční náklady se odhadují na 11 a půl milionu korun. Pěší a cykloturisté mířící z Koterova do Božkova a dále na jih od Plzně tak budou moci od konce listopadu využívat novou cestu, propojující cyklistické trasy přes Úslavu, Úhlavu i Radbuzu.


Lávka využije deset let starou mostovku, která byla použita při obnově Tyršova mostu. Celková délka přemostění včetně předmostí bude 62 metrů. V Plzni je nyní 29 lávek pro pěší a cyklisty. Město zahájilo budování a značení cyklotras v roce 1993, většinou jako součástí větších staveb. Nejvíce kilometrů cyklistických linií přibylo v letech 2004 až 2006. Z centra města nyní vedou dvě pětikilometrové linie na jih na Slovany a na sever na Lochotín kolem boleveckých rybníků, která byla otevřena loni.

Koncepce staveb lávek schválená plzeňskými radními v roce 1999 je naplněna. Město připravuje poslední vyprojektovanou lávku u střelnice v Lobzích. Vznikne příští rok na Úslavě vedle současné lávky, která byla překážkou velké vodě. Doubravecká radnice už vykoupila všechny pozemky.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio