V řece Berounce se udusilo několik stovek ryb. Podle rybářů se může něco podobného brzy zopakovat

10. červenec 2018 15:15

Část řeky Berounky nedaleko Plzně je téměř bez ryb. Po pátečních přívalových deštích se totiž do vody spláchly jedovaté bakterie, které spotřebovaly velké množství kyslíku. Podle rybářů se tak ryby ve vodě udusily. Tak masivnímu úhynu napomohly i vysoké teploty a nedostatek vody.

S čištěním břehů a výlovem mrtvých ryb pomáhalo včera rybářům i několik jednotek dobrovolných hasičů z Bolevce, Doubravky, Skvrňan a Chrástu. Na místě zasahovali také hasiči z Plzně Košutky.

„Pročesali jsme úsek zhruba tří až čtyř kilometrů od jezu v Bukovci až po jez v Dolanech. Na místě zasahovalo celkem šest jednotek. Využíváme veškerou techniku a prostředky, kterými je možné z vody vylovit uhynulé ryby. Některé jsou uvíznuté ve vodní trávě, kde stačí chodit v brodících kalhotách nebo suchých oblecích, jinde se samozřejmě musí odlovovat pomocí podběráku z lodi,“ vysvětlil velitel zásahu hasičů Plzeň-Košutka Martin Suchý.

V řece uhynuli zejména cejni, jelci anebo parmy. Podle místního rybáře Jana Sinkuleho by podobná situace mohla nastat častěji.

„Je to smutný pohled. Byl tu nějaký pán ze životního prostředí, který řekl, že máme počítat s tím, že se to bude pravděpodobně opakovat. Úhyn ryb byl způsobený tím, že za prvé bylo málo vody a není kyslík. Za druhé když byla bouřka, vypláchlo to prý v Plzni kanály v okolí čističky. Konkrétně ale nikdo nic neví,“ řekl Sinkule.

Z řeky Berounky od Bukovce až po Dolany se vylovilo podle chrásteckého rybáře Jana Kloboučníka zhruba 2 500 až 3 000 kilogramů ryb. Všechny budou zlikvidované v kafilerii. 

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio