V rokycanských lesích škodí cyklisté, kteří si staví nelegální tratě s překážkami

29. srpen 2023 12:27, aktualizováno

Rokycanské lesníky trápí cyklisté na horských kolech. Někteří si na svazích staví nelegální tratě s překážkami z kamene a dřeva. Přitom ničí přírodu a plaší zvěř. Problémy mají i dřevaři, kteří přes metr vysoké překážky neprojedou s těžkou technikou.

Trať, kterou si nelegálně v lese udělali bikeři

Poblíž Rokycan načerno postavené překážky přibývají, několik jich je třeba na polesí Čilina a pod rozhlednou Kotel. „Cyklisté se při stavbě takových tras nezdráhají kácet stromky až do průměru 10 centimetrů na pařezu. A nejedná se o pár jednotlivých stromů. Cestičky cyklistů vedou přímo skrz mlaziny a zalesněné porosty,“ uvádí hajný Jaroslav Kadlec. Při vzniku tratí se také likviduje lesní hrabanka a malé sazeničky. „Samotnou stavbou i následnou jízdou se narušuje půdní kryt. Kola škodí také erozí půdy svahů. Co se týče sazeniček, jedna stojí přes 20 korun, takže když nám jich ujezdí třeba 200, škody se šplhají do tisíců.“

Trať, kterou si nelegálně v lese udělali bikeři

Kromě toho, že tratě vznikají přímo v lese, cyklisté staví překážky i na přibližovacích linkách, kde jezdí traktory. Ty mají pak problém vysoké skokánky přejet. V neposlední řadě jde o zdraví – na nelegálních trasách hrozí vážné nebezpečí úrazu. Dle slov Jaroslava Kadlece je občas někdo přistižen přímo při činu. Tito lidé si ale ze svých hříchů bohužel nic moc nedělají. „Vysmějí se nám do očí a pak odjedou. Nemáme na ně žádnou páku. Většinou se jedná o puberťáky nebo o čerstvě dospělé.“

Břasy vybudovaly legální trať

S poničenými lesy od horských kol se potýkala i nedaleká obec Břasy. Ta nakonec vybudovala pro bikery speciální trasy mezi lesem Břasy a Stupno na k tomu vhodném místě, kde ničemu nevadí. V části obce funguje cyklistický oddíl, jehož základnu tvoří zhruba 70 dětí. Ty jsou trenérem Jaroslavem Rybou vedeny k tomu, aby se chovaly k přírodě šetrně, jezdily jen po vyznačených cestách a v lese neškodily. „Učíme je, že skokánky na černo se prostě dělat nesmí, mají od nás přísný zákaz,“ říká trenér.

S cyklisty by se na stavbě legálních tratí rád domluvil i rokycanský hajný Jaroslav Kadlec. Vše je prý jen o dohodě mezi lidmi. Je ale zajímavé, že s požadavkem na vznik takové trati se na lesníky zatím nikdo z cyklistů neobrátil. „S ničím takovým nás lidé neoslovili, naopak si stěžují, že jim házíme klacky pod nohy a jsme na ně zlí.“ Situaci snad o něco zlepší nová pumptracková dráha, kterou staví město Rokycany.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio