V Sokolově chtějí obnovit památník obětem prusko-rakouské války

14. leden 2008
Tento pořad

Sokolovská radnice chce obnovit památník obětem prusko-rakouské války, který stál nedaleko kapucínského kláštera. Oprava památky, která existuje už jen v několika fragmentech, má ale stát několik milionů korun, nebude proto hotova během roku, ale spíš několika let.

Starosta Karel Jakobec konstatoval, že pokud jde o sochy a drobnější pamětihodnosti, má Sokolov všechny opravené. Přesto dala radnice do rozpočtu peníze na opravy památek. Jejím záměrem je obnovovat i zaniklé památky, mezi nimi i pomník padlým z prusko-rakouské války.

Z památníku z konce 19. století ale zůstaly jen trosky, které jsou částečně uskladněné u Technických služeb, část se zřejmě nachází na dně řeky Ohře a pravděpodobně by se musela udělat znova podle dobových vyobrazení. Podle prvních odhadů by rekonstrukce měla stát asi tři miliony korun.

Kapucínský klášter

Podle vyjádření starosty Jakobce, by se mohlo podařit památku obnovit ještě do konce volebního období. Pro umístění památníku se bude hledat co nejvhodnější místo. Když se nepovede dát ho na místo, kde původně stál, určitě se bude hledat místo co nejblíže bývalému hřbitovu.

Prusko-rakouská válka se v roce 1866 odehrávala ve značné míře na území Čech. Asi největší bitva byla svedena v červenci 1866 u Hradce Králové, kde byla rakouská armáda tvrdě poražena. Ztráty činily na rakouské straně 43.000 vojáků, na pruské straně pak zhruba 9000 vojáků.

Sokolov
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio