V Tachově ubývají živnostníci, město chce podnikání podpořit

23. září 2023 16:11, aktualizováno

Až třetina živnostníků ubyla za posledních 10 let v Tachově. Vedení města proto zve přeživší podnikatele na byznys fóra a diskutuji s nimi o tom, jak tento nepříznivý trend zvrátit.

Tachov chce udržet ve městě drobné podnikatele. Zatímco před 10 lety Český statistický úřad registroval v příhraničním městě kolem 1 500 živnostníků, teď jich je kolem tisícovky, třetina jich tedy ubyla. Ne všichni podnikají aktivně, když se zaměříme jenom na ty aktivní živnostníky, pak jejich počet za deset let v Tachově klesl o pětinu. Situaci podnikatelům ztížil mimo jiné covid a následné zvyšování různých poplatků. „Zároveň je to výsledek dlouhodobého vývoje v Tachově, jenž souvisí s odlivem obyvatelstva i stárnutím populace,“ uvádí místní radní pro rozvoj a plánování investic Vít Rožmberský.

Není to úplně tak, že by do Tachova nikdo nepřicházel. Žijí zde pracovníci z průmyslových zón a přistěhovali se také uprchlíci. Ve městě je aktuálně až šest tisíc cizinců. „Ať budeme dělat cokoliv, tento jev u nás bude pokračovat, takže bychom ho naopak měli využít. Někteří cizinci už tu dokonce podnikají, především v oblasti gastronomie,“ zmiňuje Vít Rožmberský.

Vedení města chce každopádně nepříznivý vývoj týkající se podnikání zvrátit. Pořádá například byznys fóra. Při tom posledním mohli živnostníci říct, jak se jim ve městě podniká a co by jim pomohlo. Dle Víta Rožmberského se vedení snaží aktivizovat společnost, aby sami obyvatelé Tachova přicházeli s nápady a projekty.

Na fóru padla například výtka směrem k malé občanské vybavenosti města, která s odlivem živnostníků možná souvisí. „I v tomto ohledu podnikáme určité kroky. Rozšiřujeme mateřské školky, řešíme bytovou výstavbu, pracujeme na novém konceptu sportovišť,“ prozrazuje Vít Rožmberský.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio