V Tachově zkoušejí polopodzemní kontejnery, pojmou mnohem více odpadu

31. leden 2024 08:34

Město Tachov testuje polopodzemní kontejnery. První stání pro odpadní nádoby tohoto typu vybudovalo na sídlišti.

Polopodzemní kontejnery v Tachově

Nepořádek kolem popelnic, to je problém, se kterým se potýká řada měst. Nádoby jsou buďto přeplněné, anebo k nim lidé odhazují vše, co jim doma překáží. Když se pak zvedne vítr, létají odpadky po celých sídlištích. Problém s tím mají i v Tachově, a tak vsadili na novinku, která už se v jiných městech osvědčila. Klasické kontejnery nahradili na sídlišti v Zárečné ulici polopodzemními odpadovými nádobami.

Všechny nádoby jsou spojené dohromady, mají černé plastové vršky a každý oddíl má jinou barvu víka dle druhu odpadu. Dvě nádoby slouží na komunální odpad, dvě na plasty, jedna na papír a jedna na sklo. Okolí stání je vydlážděné, v plánu je i vysadit trávník, zatím se kolem nepovalují žádné odpadky a není cítit nepříjemný zápach. „Polopodzemní nádoby jsou estetičtější, navíc se do nich vejde mnohem více odpadu, jedna část supluje v podstatě pět klasických kontejnerů. Větší část se ukládá do země, je tam takový obrovský vak, proto může jeden kontejner nabídnout objem 5 m³. Nad zemí se pak nachází vhozová část s víkem,“ popisuje starosta Tachova Petr Vrána.

Jedno takové stání stojí milion korun. Podobná stanoviště radnice vybuduje na dalších deseti vytipovaných místech. Pokud získá dotaci, všech deset vznikne během jednoho roku. V opačném případě vybuduje město alespoň tři každý rok.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio