V Trpístech své nádraží nedali

29. červenec 2019 10:13

Nádraží jako z pohádky bude mít brzy obec Trpísty na Tachovsku. Budova byla v havarijním stavu, a protože ji chtěla obec zachránit, musela ji od Správy železniční dopravní cesty koupit.

Nádraží jako z roku 1900 s předzahrádkou a lavičkami by chtěli znovu vybudovat zastupitelé obce Trpísty. Nádražní budova byla v havarijním stavu, hrozil jí zánik, a aby ji obec zachránila, odkoupila ji od Správy železniční dopravní cesty.

„Vlakové nádraží jsme koupili v roce 2017 za 314 tisíc korun,“ řekl starosta obce Josef Pavlas. „V té době byly snahy o zlikvidování nádraží, původně jsme usilovali o bezúplatný převod, to ale nešlo, tak jsme zažádali o odkup, abychom budovu zachránili,“ vysvětlil.

Místní vlak využívají

„Oprava budovy je rozdělena do čtyř etap, jako první se dělala střecha, pak jsme opravovali byt pro obsluhu nádraží, ve třetí je rekonstrukce sociálního zařízení pro cestující a čekárny a jako poslední se bude dělat fasáda a okolí nádraží,“ plánoval starosta. Jeho cílem je dát nádraží do původní podoby z roku 1900 včetně předzahrádky a laviček.

Společně se střechou už se opravy dočkalo i nástupiště. I když se v současné době využívá jen jedna ze dvou kolejí, mají lidé o cestování vlakem stále zájem. Nejčastěji jezdí do Plzně, tedy směrem na Bezdružice, a do Konstantinových lázní.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio