V Železné Rudě si v pondělí připomněli 30. výročí pádu železné opony

4. únor 2020 11:20

Před třiceti lety padla u Železné Rudy na Šumavě železná opona. Lidé se tak mohli poprvé po zhruba 40 letech setkat se svými sousedy z Bavorska. Události v pondělí připomnělo společné setkání Čechů a Němců v Bavorské Rudě.

„Tehdy bylo ještě tepleji, než je teď a v Železné Rudě se shromažďoval velký dav lidí. Možná dvacet, třicet tisíc. Přišel i pan Dienstbier, to byl ministr zahraničí. Já ho oslovil pane kolego, protože to byla taková hektická doba, kdy nikdo nevěděl, kdo je kdo, on se mě zeptal, zda jsem také ministr. Já mu na to řekl, že ne, ale že jsem topič jako on. A tak jsme se seznámili,“ uvedl pamětník Emil Kintzl.

3. února 1990 se u hranice sešly deseti tisíce lidí z Česka i Německa, kteří společně vytvořili lidský řetěz. Pro všechny byl pád železné opony zásadní událostí. „Určitě je potřeba na tyto dny vzpomínat, protože pro nás, co tu žijeme, to byl velký den. Dneska už to tak nevypadá a nikdo si to ani neuvědomuje. Jsem rád, že sem lidé dnes přišli, hlavně pamětníci. Věřím, že ta svoboda a volná hranice bude trvat věčně,“ řekl jeden z hlavních organizátorů této akce Michal Šnebergr z Destinačního spolku Železnorudsko.

Na tehdejší události přišel zavzpomínat také starosta Bavorské Rudy Charly Bauer: „Atmosféra byla přátelská, i dnes jsou vztahy mezi Čechy a Němci na přímé úrovni velmi dobré.“

Drátěné zátarasy tady na hranicích začaly stavět v lednu 1951 a železná opona vydržela až do 3. února 1990. Dnes už se lidé nejen svobodně setkávají, ale i stěhují. Například v Bavorské Rudě podle jejího starosty žije aktuálně přes deset procent Čechů.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio