V Žihobcích dnes odhalí obraz kněžny Kateřiny z Lambergu

18. únor 2020 09:35

Kněžna Kateřina z Lambergu se dnes vrací na zámek v Žihobcích, kde několik let žila. Tedy jen obrazně řečeno. Ze zámku už je muzeum a kněžna je na portrétu. A právě dnes odpoledne obraz v muzeu slavnostně odhalí.

Kněžna Kateřina z Lambergu s prvorozeným synem

Obraz se podařilo koupit obci Žihobce ve starožitnictví. Jedná se o skutečný originál, na kterém je kněžna Kateřina von Lamberg v roce 1850, tedy ve svých zhruba 26 letech. Pro muzeum je tento obraz velice významný, protože dosud tam žádné originální vyobrazení této kněžny neměli.

Podle předsedy spolku Lamberská stezka Jana Kavaleho současně s tímto dílem muzeum představí ještě další dva obrazy. Jedná se o kopie děl z dalšího zámku Lambergů ze Steyru v Rakousku, na jednom je sedmnáctiletá Kateřina s prvorozeným synem, na druhém je knížecí rodina už se čtyřmi dětmi.

Členem rodu Lambergů byl kníže Gustav Joachim, který se zamiloval do krásné vesnické dívky, Kateřiny Hrádkové. A i když byli z velmi nerovných společenských vrstev, měli spolu deset dětí. Na snímku je knížecí rodina se čtyřmi dětmi

Zámek v Žihobcích, kde dnes sídlí muzeum Lamberská stezka, byl od počátku 18. století majetkem rodu Lambergů. Jedním z nich byl kníže Gustav Joachim, který se zamiloval do krásné vesnické dívky, Kateřiny Hrádkové. A i když byli z velmi nerovných společenských vrstev, měli spolu deset dětí. Kníže se s Kateřinou i oženil, i když nejdřív se narodily děti a pak až byla svatba. Po svatbě byla známá jako kněžna Káča.

Slavnostní akce se koná dnes v muzeu, konkrétně v knížecím pokoji stálé expozice. Zároveň se návštěvníci dozvědí zajímavosti nejen o zmíněných dílech, ale i o životě samotné kněžny Kateřiny. Začátek je v 17:30 hod.

Obrazy a další exponáty si můžou lidé následně prohlédnout kdykoli v běžné provozní době muzea.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio