V zimě nás zahřeje zázvor a to především díky obsahu gingerolu

31. prosinec 2023

Zázvor obsahuje éterické oleje a zázvorovou silici. Součástí je štiplavě ostrá látka gingerol, která je svým složením a účinky podobná kapsaicinu. Na zahřátí nejlépe poslouží zázvorový čaj, neméně oblíbená je i zázvorová limonáda.

Zázvor patří mezi nejstarší tropická koření, pochází z jihovýchodní Asie. V současné době se rostlina pěstuje na plantážích v Číně, Indii, Japonsku, Brazílii, ale také na Jamajce a v západní Africe. Prodej zázvoru představuje přibližně 6 procent světového obchodu s kořením. Využití zázvoru popisuje kořenář Jaroslav Dobiáš.

Čtěte také

Novela vyhlášky zákona o rybářství s platností od roku 2024 upravuje některá pravidla rybolovu. Největší změnou je, že do denního limitu úlovků se už nezapočítávají invazní nepůvodní druhy ryb zapsané na unijním seznamu. Nové povinnosti, které rybáře od 1. ledna čekají, vyjmenovává Hynek Dort ze Západočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

Čtěte také

Dělbuchy a odpalování rachejtlí děsí zvířata, proti silvestrovským a novoročním oslavám tohoto typu je proto kynolog a soudní znalec Stanislav Beníšek. U psů podle něj rázové zvuky vyvolávají strach, ale také agresivitu. Sám zažil případ, kdy policejní pes zemřel na torzi žaludku v důsledku silného rozrušení. Jak zvíře udržet pokud možno v klidu?

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková slaví příchod nového roku doma nebo u přátel: „U někoho, kdo bydlí daleko od velkoměstského kvasu. Já sama bydlím na pražském předměstí a rozhodně se u nás v metropoli nehrnu na hlavní náměstí a hlavní třídy, kde to jenom skřoupá samými střepy od lahví.“ Součástí silvestrovského pohoštění u Jany Vlkové jsou doma pečené keksy. Máme recept.

Zveme na několik novoročních turistických akcí, na výtvarnou dílnu Origami s Markétou 3. 1. v Chodově a na výstavu Příroda v zimě do konce února v tachovském muzeu.

Štěpánka Kuchynková má ráda růže a naučila se je vytvářet i z papíru, a to v několika velikostech až do 2,5 cm. Dají se využít jako magnetka na ledničku nebo k ozdobení např. novoročního přání. Jak si takovou růžičku vyrobit?

Cist šedavý je bylinka, která pomáhá při virových onemocněních. „Má v sobě látky, které zpomalují vstup virů do buněk a jejich množení v buňkách, takže tělo se s nemocí lépe vypořádá,“ říká bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Jak cist šedavý užívat? A jak se o tuto bylinku starat, když si ji sami pěstujeme?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio