Václav Neckář slaví 78. narozeniny

23. říjen 2021

Už přes padesát let je hvězdou české populární hudby, nesmazatelně se zapsal i do dějin české kinematografie, především svou rolí ve filmu Ostře sledované vlaky, který v roce 1968 získal Oscara.

V roce 2005 Václavu Neckářovi vymazala mozková příhoda z hlavy stovky textů, které se pak musel znovu učit. A opět koncertuje.

Své první snímky natočil v polovině šedesátých let plzeňského rozhlasu. Když přešel do Prahy, natáčel s těmi nejlepšími orchestry, například s orchestrem Karla Krautgartnera. Václav Neckář je legendou české pop music, začínal v roce 1962 v mosteckém divadle. Původně chtěl být hercem. Třikrát dělal zkoušky na DAMU a nikdy ho nevzali. Přesto šel za svým cílem.

V druhé polovině 60. let už byl Václav Neckář, zpěvák s vysokým lyrickým tenorem, v Čechách nepominutelnou hvězdou. Svůj chlapecky nevinný výraz tehdy dokázal prodat i ve filmech Jiřího Menzela Skřivánci na niti a především Ostře sledované vlaky, které následně získaly Oskara. Václav Neckář už v dětském věku hrál v operách ústeckého divadla, maminka tam totiž byla provozní ředitelkou. Pro jeho budoucí kariéru však bylo důležité angažmá v plzeňském divadélku Alfa. Odtud přešel do pražského divadla Rokoko a začala spolupráce s pražskými orchestry a cesta ke slávě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.