Vánoční perníčky
podle paní Aleny z Chodova
Suroviny:
300g hladké mouky
1 prášek do perníku
1 lžička skořice
0,5 lžičky mletého badyánu
100g moučkového cukru
60g tekutého medu
60g rozehřátého másla
2 vejce
1 vejce na potření
na zdobení: lentilky, bílková poleva nebo barevný cukr
Postup:
Hladkou mouku, prášek, moučkový cukr, skořici a badyán smícháme. Ve směsi
vytvoříme důlek, nalijeme do něj med, tekuté máslo a vejce. Vypracujeme
pevné nelepivé těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme odležet
v chladu do druhého dne.
Pak těsto opět propracujeme, vyválíme na plát a vykrájíme tvořítkem různé
tvary. Rozložíme je na plech pokrytý pečícím papírem a zvolna upečeme do
zlatova. Hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pak necháme
vychladnout a ozdobíme dle chuti a nápadů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.