Vánoční plány a přání biskupa Tomáše Holuba

24. prosinec 2017

Do štědrodenního vysílání Českého rozhlasu Plzeň už tradičně patří rozhovor s plzeňským biskupem. Už druhé Vánoce v této roli prožije monsignor Tomáš Holub.

Advent je období očekávání a příprav na příchod Ježíše Krista, podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba byla letos příprava velmi krátká.

„Teď vrcholí nejkratší advent, jaký vůbec může být, protože čtvrtá neděle adventní je zároveň Štědrým dnem. Čas přípravy vlastně plynule přechází do slavení božího narození Štědrým večerem, naším lidovým zvykem, který s pohledu církve ještě nepatří přímo k té radosti, ale je takovou romantickou rodinnou předchutí?" řekl monsignor Tomáš Holub.

„Celý advent jsem se snažil lidem zdůrazňovat, že ta krátkost má jednu výhodu a to tu, abychom se soustředili na to podstatné, což je nejen setkání s lidmi, které máme rádi, ale také s tím, pro kterého dává ta večeře smysl, což je nově narozený Ježíš Kristus,“ uvedl Holub.

Milá štědrodenní setkání

Na Štědrý den má plzeňský biskup pestrý program. „Těsně před polednem farníci ze Starého Plzence sehráli u katedrály sv. Bartoloměje scény, které připomínají Ježíšovo narození. Následně jsem společně s panem primátorem Martinem Zrzaveckým pozdravil na biskupství bezdomovce, kterým naše charita nabízí řízek a bramborový salát," popsal Tomáš Holub.

„Ke štědrovečerní večeři zasedneme u nás ve Františkánské ulici spolu s biskupem Františkem, s mým generálním vikářem otcem Kryštofem a také se sestrami, které tady s námi společně vytvářejí domácnost. Kromě tradičního kapra, otec Kryštof každý rok zpestří vánoční tabuli nějakým exotickým jídlem,“ řekl Tomáš Holub.

Dnes ke Štědrovečerní večeři zasedne většina lidí a rodin. Těm všem Tomáš Holub posílá své biskupské požehnání.

„Je to přání dobra ze strany boha a já věřím, že na rozdíl od lidských přání, skutečně působí a účinně člověka vtahuje do krásy dobra. Mým osobním přáním je, abychom se o letošních Vánocích dokázali radovat z malých věcí, které člověk v běžném shonu někdy opomine a třeba o štědrovečerní atmosféře se najednou objeví jako něco, za co můžeme být vděční. Protože vděčnost je velká sestra radosti,“ uzavřel biskup plzeňský Tomáš Holub.

autoři: lum , jik
Spustit audio