Vaříme kuskus

podle Miroslavy Kolebabové – konzultantky pro zdravou výživu a poruchy páteře

Kuskus pro vegetariány

1 díl kuskusu se zalije 2 díly vroucí vody, necháme 5 – 10 minut, slijeme a smícháme s dušenou nebo orestovanou zeleninou, semínky nebo luštěninami – vařenou červenou čočkou, cizrnou nebo fazolemi. Podáváme jako hlavní chod.


Kuskus sladký (rychlá snídaně pro děti)


1 díl celozrnného kuskusu a podle chuti sušeného ovoce se zalije 2 díly vroucí vody. Necháme nabobtnat 5 až 10 minut. Sířené ovoce nejdříve propereme v teplé vodě. Čerstvé ovoce nakrájíme, přidáváme do kuskusu až po základní přípravě (nabobtnání). Pokapeme máslem a podle chutí osladíme ovocným cukrem nebo javorovým – ječným - rýžovým sirupem.

Indický kuskus

Suroviny pro 4 osoby:

1/2kg kuřecího masa ze stehen
1 cibule
1 pórek
sůl
indické kari olej
dva hrnky kuskusu

Příprava:


Nejlépe den předem nakrájím kuřecí maso na kousky – nudličky a marinujeme v troše oleje s indickým kari. Cibuli oloupeme a nakrájíme drobně pokrájíme. Na oleji smažíme dozlatova. Přidáme marinované osolené kuřecí maso a necháme „zatáhnout“. Do směsi dáme nakrájený pórek a dusíme do měka. Kuskus namočíme (na dva hrnky kuskusu 4 hrnky horké vody – necháme 5-10 minut nabobtnat). Do sušené směsi můžeme kuskus zamíchat a pořádně prohřát nebo podáváme jako přílohu.

Kuskus u všech receptů můžeme připravit i na marocký způsob – kuskus nejdříve promícháme se lžící olivového oleje a pak zalijeme horkou vodou. Po 3 minutách jemně promícháme a načechráme vidličkou a po 5 minutách vodu slijeme. Kuskus se pak nelepí. Je vhodnější jako příloha.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.