Ve FN v Plzni slouží unikátní dvouzářičový výpočetní tomograf

9. leden 2008
Tento pořad

Zcela nový systém zobrazení poskytuje lékařům v plzeňské fakultní nemocnici nový výpočetní tomograf, takzvané CT. Jeho unikátnost spočívá v tom, že k zobrazení používá dvou rentgenových zářičů namísto jednoho. Díky umístění u urgentního příjmu může vyšetřovat i lidi přivezené v ohrožení života, s mnohočetnými poraněními ve velmi vážném až kritickém stavu. Nemocnice přístroj získala jako první v zemi a používá ho od konce minulého roku.

Podle přednosty radiodiagnostické kliniky Borise Kreuzberga je použití dvou zářičů zcela unikátní a pomáhá ke zkrácení doby vyšetření. U pacientů s mnohačetnými poraněními či náhlým bezvědomím je možné okamžitě již při zajišťování základních životních funkcí provést vyšetření libovolné části těla nebo podle potřeby i celého pacienta, a to včetně vyšetření prokrvení mozku, plic nebo zobrazení věnčitých tepen.

Přístroj pomáhá i při vyšetřování pacientů s nemocemi srdce. Poskytuje totiž vysoce kvalitní zobrazení věnčitých tepen. Umožňuje tak vyšetřit i lidi s vysokou tepovou frekvencí, srdeční arytmií nebo po zástavě krevního oběhu. "Dříve nebylo možné při vyšetření kriticky nemocného zobrazit i věnčité tepny, proveditelná byla zobrazení jen u stabilních pacientů s nižšími tepovými frekvencemi," popsal zástupce přednosty Jiří Ferda.

Logo

Další možností přístroje je zobrazení tkání díky dvojí energii záření. Každý zářič vysílá jinou vlnovou délku záření o různé energii, počítač pak skládá celkový obraz. Technologie je podle lékařů úplnou novinkou. Lze tak například oddělit tkáně nasycené jódem z podané kontrastní látky od tkání s přirozeným množstvím vápníku, jako jsou kosti nebo zvápenatělé sklerotické pláty v cévách. Speciální program dokáže zobrazit třeba jen cévy naplněné kontrastní látkou. U tepen postižených aterosklerózou je možné analyzovat pláty ve věnčité tepně a určit, zda hrozí náhlá cévní příhoda. Dalšími novými způsoby zobrazení budou patrně kvantifikace prokrvení jednotlivých orgánů včetně hodnocení nádorových ložisek.

Radiodiagnostická klinika nemocnice ročně vyšetří pomocí CT až 350 pacientů přijatých přes urgentní příjem, to je většina z celkem zhruba 500 ročních CT vyšetření pacientů v ohrožení života. Oddělení výpočetní tomografie na klinice je v ČR špičkou a drží několik národních primátů. Oddělení začalo jako první v zemi s vyšetřování cév pomocí výpočetní tomografie v roce 1995, od roku 2002 jako první provádí CT vyšetření srdce a jako první zavedlo i nový neinvazivní způsob vyšetření tenkého střeva.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio