Ve vzácné místnosti na zámku v Chudenicích praská klenba. Rekonstrukce je nezbytná

29. březen 2021 17:10, aktualizováno

Nejvzácnější místností na Starém černínském zámku v Chudenicích je modrý neboli andělský pokoj. Ten začíná být v havarijním technickém stavu, a proto je nezbytné ho zrekonstruovat.

Modrý pokoj na zámku v Chudenicích projde rekonstrukcí

Celá stavba se hýbe a je silně narušena její statika. Znatelné je to hlavně na zdech. Mezi nimi je sedm centimetrů mezera. „Kolem zámku byl všude příkop a asi byl nevhodným způsobem zasypán, a proto budova klesá,“ uvedl kastelán zámku Ludvík Pouza. V modrém, andělském pokoji dokonce praská klenba.

Praskliny jsou jak v klenbě i ve zdivu. Zámek prostřednictvím městyse Chudenice shání finanční prostředky na to, aby jedna z nejcennějších částí zámku mohla být zachována. „Stav se zhoršuje a opravu nemůžeme dál oddalovat,“ poznamenal Ludvík Pouza.

K nejvzácnější místnosti se váže i pověst

Modrý pokoj byl dříve ložnicí Humprechta Černína a podle pověsti se mu v něm zjevil anděl, který mu zvěstoval blížící se smrt. Hrabě učinil vše, co mu anděl řekl a v předpovězený čas skutečně zemřel. Humprechtovi potomci nechali do klenby jeho bývalé ložnice namalovat anděla na počest této události.

Modrý pokoj na zámku v Chudenicích projde rekonstrukcí

Na statické zajištění jižního křídla zámku zažádaly Chudenice o dotaci na ministerstvu kultury. „Jde o instalaci ocelových táhel, které budou bránit rozestupování obvodových zdí v této části zámku,“ sdělil starosta Chudenic Martin Dolejš. Odhadované náklady na stavbu jsou téměř 700 tisíc korun.

Do konce dubna by mělo být jasné, zda městys dotaci dostane. Projekt není vyloženě postaven na restaurátorských pracích. Jedná se především o stavebně-inženýrské práce. Při výběrovém řízení bude tedy obec poptávat klasické stavební firmy. Vzhledem k plánované rekonstrukci se letos návštěvníci do andělského pokoje nepodívají.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio