Věda a technika může být zajímavá a zábavná i pro laiky

11. září 2009
Tento pořad

Máte rádi různé pokusy a technické vynálezy? Pak si jich můžete do sytosti užít příští týden v Plzni. V pondělí tu totiž začne už 4. ročník Dnů vědy a techniky a bude probíhat až do soboty. Cílem akce je popularizovat vědu a povzbudit zájem o technické a přírodovědné obory. Jednotlivé akce, soutěže a prezentace se budou odehrávat jak na různých fakultách Západočeské univerzity, tak i v centru města okolo náměstí Republiky. Jak Martině Klímové potvrdila programová vedoucí - Zlata Hokrová - program je rozdělen do dvou částí.

První část programu se uskuteční 14. až 17. září a bude ji tvořit 24 expozic, zájemci navštíví odborná pracoviště a laboratoře, budou v nich provádět nejrůznější pokusy a měření. Předem se k tomu musí zaregistrovat na www.dnyvedy.cz, kde je také detailní program.

Druhá část se bude konat 18. až 19. září v centru Plzně. Přímo v ulicích i v některých budovách bude připraveno 53 expozic. K vidění bude ukázka vozidla, jež se staví pro závod Formule SAE v Itálii, magnetický vláček, elektromobil, miniauto na vodík, hlavolamy, odlévání figurek, ukázka robotů, interaktivní expozice mechanického kmitání a vlnění, rakety poháněné vzduchem, ukázka vysokonapěťových jevů a další. Lidé si budou moci otestovat motorické schopnosti a dovednosti, na vlastní oči prohlédnou si mikroskopické organismy a detaily makroorganismů, uvidí robotického lachtana balancujícího míč, dozvědí se, jak je možné počítačově napodobit živé organismy a další.

Logo

Pásmo atraktivních pokusů si pro veřejnost připravili také studenti z katedry chemie pedagogické fakulty. Diváci uvidí například takzvané líhnutí faraonova hada, hořící bankovku, která neshoří, zubní pastu pro slony a světelný efekt s názvem bručící medvídek. Jde o pokusy, které si většinou ve školách dělat nemohou, protože jsou náročné na vybavení, ale i na bezpečnostní hlediska.

autor: mkl
Spustit audio