Venčení „na volno" se může majitelům psů v Plzni a v Karlových Varech pořádně prodražit

21. únor 2017

Pokutu v řádu až desítek tisíc korun si mohou vysloužit lidé, kteří v těchto západočeských centrech venčí své psí mazlíčky bez vodítka. Taková procházka lázeňskou metropolí může vyjít ve správním řízení až na 30 tisíc korun. Strážníci ale kontrolují i další věci.

V Plzni upravuje pohyb psů vyhláška číslo 19 z roku 2006. Mimo jiné říká, že při venčení je nutné mít tak dlouhé vodítko, které znemožňuje útok nebo obtěžování jiných lidí.

Pokud je majitel psa nezkušený, nebo pokud je pes těžko ovladatelný nebo pokud se pes blíží k místu s větším počtem lidí, třeba na zastávku hromadné dopravy, musí mít náhubek. Všechny zásadní prohřešky, tedy pohyb psa bez vodítka, chybějící identifikační čip nebo to, že po psovi majitel neuklidí, může znamenat vždy stejnou pokutu, a to až do výše pěti tisíc korun.

Pejskaři v Plzni mají ale také možnost na konkrétních místech své mazlíčky z vodítka vypustit beztrestně. Jejich seznam je přístupný na internetových stránkách města Plzně v části bezpečné město.

Jedním z těch větších míst je prostor poblíž tramvajové linky číslo 1 mezi telefonní ústřednou a vysokoškolskými kolejemi, poblíž židovského hřbitova. Pak je to poměrně velký prostor okolo Kilometrovky, tedy místo mezi plzeňskou zoo a centrem. Na Borských polích je to zase prostor v okolí ulic Technická, Stavební nebo Goldscheiderova. Psi mohou pobíhat také u plzeňských rybníků, konkrétně u Třemošenského a Nováčku.

Ukázněnost majitelů psů kontrolují i strážníci v Karlových Varech

Jistá pravidla platí pro pejskaře také v Karlových Varech. Psi mohou volně běhat po pravém břehu řeky Ohře, od mostu U Lávky k Ostrovskému mostu. Bez vodítka se proběhnou také v Krokově ulici v Horních Drahovicích, na louce pod vysílačkou ve Staré Roli a také v Železniční ulici v Rybářích. Na vyhlášce města z roku 2012 jsou v přílohách mapy, které přesně ukazují, kam lidé se svými čtyřnohými přáteli mají povolený přístup.

Pokud ovšem majitelé psů pravidla nerespektují, následují i tady zákonem dané pokuty. Za nepovolené volné pobíhání psů, chybějící čip a neuklízení výkalů mohou strážníci udělit na místě pokutu až 5 tisíc korun. Ve správním řízení to pak ale může být až 30 tisíc korun.

Podle šéfa karlovarských městských policistů Marcela Vlasáka, ale extrémní pokuty obvykle nepadají, běžně se pohybují od 300 do 500 korun. V lázeňské metropoli policisté v souvislosti se psy řešili loni přibližně dvě stovky případů.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio