Vepřová panenka na medu
podle paní Aleny z Chodova
Suroviny:
3 plátky celozrnného chleba
1 mrkev
1 menší kousek zázvoru
1 jablko
sůl, pepř
2 lžíce sojové omáčky
1 kg vepřové panenky
4 lžíce oleje
2 lžíce medu
100 ml suchého bílého vína
Postup:
Plátky chleba zbavíme kůrek a střídku rozmixujeme. Mrkev, zázvor a jablko najemno nastrouháme, přimícháme chlebovou drť a ochutíme solí, pepřem a lžičkou sojové omáčky. Panenku podélně rozkrájíme a rozklepeme na plát, osolíme, opepříme, pokryjeme směsí a stočíme do rolády. Převážeme provázkem a ještě osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a panenku opečeme ze všech stran. Potřeme ji směsí z medu a zbylé sojové omáčky. Vložíme do pekáče, podlijeme suchým bílým vínem a dopečeme v troubě při 180° C asi 10 minut. Během pečení roládu potíráme směsí z medu a sojové omáčky a podle potřeby podléváme vínem.
Po upečení panenku nakrájíme a podáváme se zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka