Vepřová panenka plněná fáší z králíka
podle kuchaře Romana Kareše ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni
Suroviny na přípravu masa:
- 1 panenku o váze 800 g
- 1 vepřová bránice
- máslo
- sůl
- pepř
- čerstvý listový špenát
Suroviny na fáš:
- 250 g králičího masa ze hřbetu
- 0,5 l smetany
- 1 vejce
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžičky cherry
Postup:
Králíčí maso si nakrájíme na kousky a umeleme. Vložíme do misky, přidáme smetanu, vejce, ochutíme muškátovým oříškem a cherry. Vše dobře promícháme a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Potom vše rychle rozmixujeme dohladka a osolíme. Opět dáme do lednice vychladit.
Panenku si podél rozkrojíme do 2/3, rukou rozklepeme, pouze z vnitřní strany osolíme a opepříme. Na vzniklý plát masa poklademe listy špenátu a doprostřed po délce rozprostřeme fáž. Vznikne nám roláda. Stočíme ji a zabalíme do bránice. Maso opečeme dozlatova ze všech stran, a poté přendáme do pekáčku spojem bránice dolů, aby se nám nerozevřela. Přidáme máslo a v rozehřáté troubě pečeme zhruba 15 minut na 160 - 170 °C.
Štáva:
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a společně s ořezem z králíka a vepřovou panenkou orestujeme. Po zhnědnutí přidáme tymián, bobkový list a česnek. Zahustíme hladkou moukou a promícháme. Na mírném ohni lehce směs povaříme. Přilijeme cherry a vývar a vše opět povaříme dalších 20 minut. Do hotové omáčky vmícháme studené máslo, přecedíme ji a osolíme.
Podáváme s pečenými brambory ve slupce nebo restovanými brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.