Vepřové maso na celeru
podle paní Venduly z Hůrek
- 3/4kg vepřové plece
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- sůl, kmín
- horká voda
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 oloupaného celeru
- 250 ml zakysané smetany
- hladká mouka na zahuštění (2-3 lžíce)
- citrónová šťáva na dochucení
Maso pokrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na oleji, přidáme maso, sůl, kmín, papriku a za stálého míchání podléváme horkou vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme na nudličky pokrájený celer a dusíme. Nakonec zahustíme zakysanou smetanou s moukou. Dochutíme citrónovou šťávou.
Přílohy: houskový knedlík, rýže, brambory
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.