Vepřové výpečky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

a {text-decoration: none;} #pole {width: 80%; padding: 10px; font-family: Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 1.0em; font-style: normal; font-weight: bold; color: #FFFFFF; text-align: justify; background-color: #FE3A01; border: solid #990000 5px;} #nazev {text-decoration: underline; font-size: 1.2em; letter-spacing: 2pt; color: #FFFF00; margin-bottom: 10px} #recept {color: #FFFF00; padding-top: 5px;} #text {padding-top: 10px; margin-bottom: 10px;} #rubrika {padding-top: 10px; text-decoration: underline; letter-spacing: 2pt; color: #FFFFCC;} #archiv {width: 80%; line-height: 14px; margin-top: 10px; padding: 2px; font-family: arial ce, arial, times new roman, times, tahoma; font-size: 10pt; font-style: normal; font-weight: bold; color: #FF3300; text-align: right; background: url('http://www.rozhlas.cz/plzen/portal/img/sipicky.gif') no-repeat right;} #odkaz {color: #FE3A01; margin: 20px;} #mezera {margin-bottom: 20px; font-size: 0.1em; color: rgb(255,255,255);}
Vepřové výpečky
recept paní Mirky
Suroviny:
1 kg prorostlého vepřového boku bez kosti
200 ml bílého vína
3 bobkové listy
7 jalovčinek
sůl
Postup:
Omyté, očištěné a osušené maso nakrájíme na kostky cca 4x2 cm. Osolíme a maso vložíme do vyšší porcelánové nebo skleněné misky, proložíme bobkovými listy a jalovčinkami a zalijeme vínem. V chladu necháme přes noc proležet.
Potom maso osušíme a zprudka opečeme ze všech stran. Jakmile maso začne pouštět šťávu, snížíme teplotu takřka na minimum a pod poklicí, za občasného míchání, opékáme maso dozlatova.
Opečené měkké maso vyjmeme a výpek zalijeme vínem, ve kterém jsme maso marinovali. Tekutinu necháme odpařit zhruba na poloviční objem. Zbylou šťávou přelijeme upečené kousky masa.
Podáváme s chlebem.

Celková doba přípravy 50 minut
Cca 6 porcí
.
autor: posluchač