Věra Martinová 60. narozeniny

Česká zpěvačka a kytaristka Věra Martinová slaví dnes své 60. narozeniny. Se svou skupinou odehraje sérii koncertů nazvanou Jubileum tour 2020, v březnu vystoupí v Plzni a v Horažďovicích. Více se o Věře Martinové dozvíte v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

České zpěvačce a kytaristce Věře Martinové daly její sudičky do vínku několik darů: krásu, hlas a hudební talent.

Rodačka z východočeského Opočna se za hudebním vzděláním vydala do Brna, kde na konzervatoři vystudovala hru na kytaru.

Poprvé na sebe upozornila druhým místem na festivalu Mladá píseň v Jihlavě, po kterém následovalo i první profesionální angažmá v Orchestru Gustava Broma, během kterého stačila nazpívat i dvě písně k filmovému muzikálu Cikáni jdou do nebe.

Po odchodu od Orchestru Gustava Broma působila Věra Martinová v dívčí countryové skupině Schovanky. Dobu největší slávy prožívala na přelomu 80. a 90. let 20. století, nicméně dodnes bývá uváděna s lichotivým označením první dáma české country.

Její skvěle našlápnutou kariéru však zastavila těžká autonehoda. Její návrat v roce 1990 je spojen s písní  „Ó, pane náš“ autorů Pavla Krejči a Eduarda Krečmara. Je jedním z řady hitů, které lemují dosavadní úspěšnou hudební dráhu Věry Martinové. Tak si její mimořádný hlas poslechněme.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.