VIDEOROZHOVOR: Kulturní život v Plzni po roce 2015? Diváci budou náročnější, myslí si Petr Forman

7. prosinec 2015

Víc turistů, živější město, diváci s vyššími nároky, kvalitnější kultura. Takové dlouhodobé efekty by měl Plzni přinést titul Evropské hlavní město kultury 2015, se kterým se západočeská metropole v těchto dnech loučí. Alespoň podle očekávání těch, kteří stáli v čele realizačního týmu. Za letošním rokem, který byl v mnohém výjimečný, se ohlíží ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek a umělecký šéf Petr Forman.

Zkušenost, kterou letos prošli obyvatelé Plzně a okolí, z nich do budoucna udělá náročnější diváky. V to věří Petr Forman a dodává, že zmíněná skutečnost zároveň vyvine tlak na lidi, kteří kulturu vytvářejí. „Bude obtížné jít s laťkou níže,“ poznamená a vyzdvihuje přitom akce některých zdejších institucí (Západočeská galerie, Plzeňská filharmonie a jiné), které společnost Plzeň 2015 podpořila a které podle něj významně překročily regionální význam.

„Důležité je, aby lidé, kteří kulturu dělají, cítili konkurenci a tlak, snažili se být lepší a hledali nové cesty. To je důležité i pro diváka. Ten už bude srovnávat věci daleko opatrněji a zodpovědněji. A to je perfektní,“ říká Forman.

Podle Jiřího Suchánka je nejviditelnější změnou příliv turistů, který bude znát i v příštích letech. Plzeň se stala vyhledávanou turistickou destinací. Jak ředitel společnosti Plzeň 2015 upozorňuje, situace se změnila právě v průběhu projektu, kdy se Plzeň dostala například do průvodců typu Lonely Planet a National Geographic.

„Kulturní hráči v Plzni se naučili dělat nové věci s přidanou hodnotou, rozjela se dlouhodobá spolupráce s Bavorskem, Plzeňané začali víc chodit do města a užívat si v něm kulturu. Tým lidí, kteří byli s realizací EHMK spojeni, se naučil dělat mezinárodní akce, a to v jiné kvalitě,“ tvrdí Suchánek.

Náročnost projektu a obrovské časové vytížení si v některých případech vybralo daň v osobních životech členů týmu. Jak popisuje Jiří Suchánek, není to nic neobvyklého. Podobné zkušenosti přicházejí i z jiných evropských měst, která titul získala.

S nadsázkou lze ale konstatovat, že bilance plzeňského týmu – 2 rozvody versus 7 narozených dětí – nedopadla vůbec špatně. Sám šéf společnosti Plzeň 2015 každopádně na adresu své účasti v projektu s úsměvem přiznává: „Kdybych do toho šel znovu, manželka by mě zabila!“

Jak titul EHMK zasáhl do osobního života Jiřího Suchánka a Petra Formana? S jakou kritikou se setkávali v přípravné fázi projektu i v samotném roce 2015? Které akce řadí k nejvydařenějším v rámci letošního programu? A co bude dál? Podívejte se na celý rozhovor:

Spustit audio