Víkendové kulturní echo

31. srpen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota

Více než 70 památkových objektů v celé České republice se dnes zapojí do akce Národního památkového ústavu „Hradozámecká noc". V Plzeňském kraji to budou hrad a zámek Horšovský Týn, hrad Švihov a Velhartice. V kraji Karlovarském hrad a zámek Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart a hrady Cheb a Loket. Tam všude pro vás připravili zajímavý program s přesahem do pozdních večerních hodin. Podrobnosti najdete na hradozameckanoc.cz.

Jazz a swing si dnes večer můžete vychutnat na hlavní kolonádě v Mariánských Lázních. Od 19:30 tam vystoupí královéhradecká skupina DiJazzTiva.

„Liblínskými slavnostmi" dnes ožije obec Liblín na Rokycansku. Vše vypukne v pravé poledne a to hned na několika místech Liblína. Hlavní program je naplánován na nádvoří zámku, účinkovat budou například Kapela 35. pěšího pluku Plzeň, Harmonikové duo Renata a Josef Pospíšilovi, Spolek divadelních ochotníků z Radnic a skupina historického šermu Convictus. Zkrátka nepřijdou ani děti, které si mohou v parku užít trampolínu, skákací hrad, malování na obličej a další zábavu. Na liblinském náměstí zase můžete nakoupit na tradičních řemeslných trzích.

Bohoslužby, pouťové atrakce a trhy, kulturní vystoupení, Balónová fiesta, chovatelská výstava, cyklistický závod - to všechno patří k „Sušické pouti", která také dnes a zítra probíhá v Sušici.

Na celodenní zábavně-kulturní akci „Hurá do pohádkové školy" láká hrad Radyně u Starého Plzence. Součástí jsou divadelní představení, dobová muzika, pohádková cesta s oživlými pohádkovými bytostmi, soutěže a mnoho dalšího. Na Radyni zamiřte dnes mezi 11. a 18. hodinou.

Výcvik bojového koně předvádí o tomto víkendu na hradě Kašperk skupina Equites Gabreta, která se zaměřuje na přiblížení keltské kultury modernímu člověku.

Přes 50 aut a motorek se zúčastní letošní výstavy auto a moto veteránů v Plzni-Křimicích. Obdivovat je můžete v křimickém parku dnes od 13 hodin. V atriu zámku pak budou slavnostně pokřtěny nový minibus a hasičské auto. K dobré pohodě zahraje skupina Bobelin, své fotografie bude prezentovat Ludvík Hladík.

Troškova komedie „Babovřesky" vás dnes rozesměje v amfiteátru v Plzni na Lochotíně, promítá se od 20 hodin 45 minut. Příznivce lochotínských „Filmových nocí" pak jistě potěší, že pořádající agentura Filmák rozhodla o jejich prodloužení až do 21. září.

Ve vojenském výcvikovém prostoru Bahna na Rokycansku se dnes koná tradiční akce „Bahna 2013". Všichni milovníci armády a historické i moderní vojenské techniky tam budou vítáni od 9 do 17 hodin.

„Děti bezpečně" - to je téma dnešního dne se složkami integrovaného záchranného systému v Dobřanech. Zváni jste od 10 do 14 hodin do areálu bývalých dobřanských kasáren, kde vás čekají komentované prohlídky současné techniky policie, hasičů, záchranářů a městských strážníků a dále ukázky vyprošťování osob, hašení pěnou a práce kynologů se psy.

Neděle

Varhanní koncert v rámci celoevropského projektu „Albert Schweitzer - Sto let lidskosti" se dnes uskuteční v Mariánských Lázních. Na varhany bude hrát Markéta Schley Reindlová. V programu inspirovaném Schweitzerovým mariánskolázeňským koncertem z roku 1923 zazní hudba Mendelssohna-Bartholdyho, Bachova, Rothova a dalších skladatelů. Zváni jste na 19. hodinu do evangelického kostela v Mariánských Lázních. Vstup je volný, výtěžek koncertu bude zaslán nemocnici v Lambaréné v Africe, kterou Albert Schweitzer před 100 lety založil.

A Mariánské Lázně ještě jednou: už dopoledne od půl 11. si můžete na hlavní kolonádě vychutnat koncert Západočeského symfonického orchestru.

Série koncertů a dalších doprovodných akcí „Tři týdny baroka", kterou připravila společnost Plzeň 2015, pokračuje cyklem „Barokní hudba Plzeňska". Dnes se koná koncert v klášteře v Plasích. Účinkují Vojtěch Jouza a Pražský barokní soubor, uslyšíte skladby pro hoboj a continuo od Händla, Zelenky a Bendy. Na koncert barokní hudby přijďte do plaského kláštera na 15. hodinu.

„Filmové noci" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně dnes nabízejí film novozélandského režiséra Petera Jacksona „Hobit: Neočekávaná cesta". Jak dopadne výprava hlavního hrdiny Bilbo Pytlíka, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království? To zjistíte v lochotínském amfiteátru už ve 20 hodin - od září se totiž opět mění začátek projekcí „Filmových nocí" a posouvá se o tři čtvrtě hodiny dříve, tedy právě na 8. hodinu.

„Ferdu Mravence" dnes do Karlových Varů přiváží litvínovské Docela velké divadlo. Děti se mohou těšit na dobrodružství slavného hrdiny s puntíkovaným šátkem z knížek Ondřeje Sekory v pohádce s písničkami Jana Turka - od 15 hodin v Karlovarském městském divadle.

Na oživenou prohlídku města Plzně se v 15 hodin můžete vydat se členy občanského sdružení Elements. Vyráží se od hlavního vstupu do katedrály svatého Bartoloměje, navštívíte Muzeum loutek, Diecézní muzeum a část Historického podzemí a svezete se vozem taženým koňmi.

V Sušici ještě dnes probíhá „Sušická pouť". Její součástí jsou bohoslužby, pouťové atrakce a trhy, kulturní vystoupení, Balónová fiesta a chovatelská výstava.

Výcvik bojového koně předvádí o tomto víkendu na hradě Kašperk skupina Equites Gabreta, která se zaměřuje na přiblížení keltské kultury modernímu člověku.

Spustit audio

Více z pořadu