Víkendové kulturní echo

14. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota:

"Mezinárodní festival Divadlo" zcela ovládl krajské město Plzeň. Z osmi sobotních představení jeden tip pro vás: Martin Stránský a Jan Maléř excelují v hlavních rolích dramatu Jiřího Křižana "Je třeba zabít Sekala". Režisérkou divadelní adaptace filmové předlohy známého českého filmu je Natália Deáková, od této sezóny nová šéfka plzeňské činohry. Hra o křivdě, bolesti, zlu v srdci člověka a o spravedlnosti lidské i té Boží začne v 15 hodin na scéně Komorního divadla. Podrobný program "Mezinárodního festivalu Divadlo" je vám k dispozici na jeho internetových stránkách www.festivaldivadlo.cz.

Novou sezónu dnes slavnostně otevře Západočeské divadlo v Chebu. V 19 hodin vás pobaví muzikálem na motivy filmové komedie o konci vodníků v Čechách "Jak utopit doktora Mráčka".

Úvodním koncertem 55. ročníku festivalu "Dvořákův karlovarský podzim" s významným hostem - houslovým virtuózem Ivanem Ženatým - dnes do nové sezóny vstupuje také Karlovarský symfonický orchestr. Skladbami Antonína Dvořáka se můžete nechat unášet od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Včera byly zahájeny "Haydnovy hudební slavnosti". Dnes přinášejí dva koncerty: Haydnovy, Mozartovy a Vaňhalovy skladby zahraje po 11. hodině v kostele svatého Prokopa ve Štěnovicích Camesina Quartett. V podvečer jste zváni do kapitulní síně kláštera premonstrátek v Chotěšově, kde od 18 hodin vystoupí Julie Braná, Petr Mašlaň, Lucie Dušková a Edita Keglerová. Zazní hudba Kammela, Vodičky, Jiránka a dalších skladatelů.

Na "Chopinovské nokturno" láká Městské divadlo v Mariánských Lázních. Účinkovat budou operní pěvkyně Andrea Kalivodová, herečka Kateřina Brožová, kytarový virtuóz Lubomír Brabec, zpěvák Tomáš Bartůněk a Prague Spirit Quintet. Do mariánskolázeňského divadla přijďte v 17 hodin.

Nevšední hudební zážitek si dnes můžete vychutnat na zámku Kozel. Jeho Jízdárnou se večer ponesou zvuky obřích gongů, zvonů, činelů a didgeridoo. Ondřej Smeykal a britský hráč Bear Love vás jimi v performanci nazvané "Písně popela" uchvátí mezi 18. a 20. hodinou. Výjimečný koncert na zámku Kozel zakončí 2. ročník "Countryside - ART Festivalu Šťáhlavy - Šťáhlavice 2013".

Řada památek a měst v západních Čechách se zapojila do "Dnů evropského dědictví". Nachystaly pro vás zajímavý program a často mají vstup zdarma nebo za zvýhodněnou cenu. Jedním z lákadel je možnost navštívit veřejnosti jinak uzavřené prostory.
Reciproční vstupenku o tomto víkendu nabízejí kláštery Kladruby a Plasy - vstupné zaplatíte pouze v jednom z nich a druhý navštívíte zdarma. Otevřeno je od 10 do 16 hodin, kdy začíná poslední prohlídka. Akce se nevztahuje na hromadné skupiny nad 5 osob a zájezdy.
Zámek Kynžvart dnes mezi 10. a 14. hodinou zpřístupní svůj depozitář a správce sbírek Ladislav Novotný promluví o údržbě a ochraně vzácných předmětů. Vstupné je dobrovolné.
Další informace ohledně „Dnů evropského dědictví" hledejte na internetových stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

330 let od vysvěcení kaple Anděla strážce si připomínají v Sušici. Na 16. hodinu je naplánována prohlídka kaple na vrchu Stráž, na kterou o hodinu později naváže přednáška Jana Lhotáka ze sušického městského muzea.

"Hornickou poutí" dnes mezi 10. hodinou a půlnocí ožije Sokolov. Čeká vás tam bohatý hudebně-zábavný program hned na 4 pódiích, historické tržiště a večer ohňostroj.

"Slavnosti vody" - kulturně vzdělávací projekt na podporu léčebných pobytů - pokračují v Mariánských Lázních. Na dnešek je na kolonádě Ferdinandova pramene od 9 hodin připraven celodenní program, který zahrnuje kulturní vystoupení pro děti i dospělé, tvořivé dílny, přednášky i názornou ukázku úspory vody v praxi.

Americkým westernem "Nespoutaný Django" osloví své návštěvníky "Filmové noci" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Snímek získal dva Oscary a nerežíroval ho nikdo jiný než kultovní Quentin Tarantino. Promítá se od 20 hodin.

Neděle:

Sedmero představení dnes přináší "Mezinárodní festival Divadlo" v Plzni. Mezi nimi "Divadlo Gočár" v provedení sdružení Omnimusa z Prahy pod režijním vedením Jana Nebeského. Jedná se o hudebně-dramatický tvar inspirovaný osobnostmi z oblasti architektury, díky kterému nabudete přesvědčení, že architektura je vlastně zábava. Autorem textu i hudby je skladatel a libretista Miloš Orson Štědroň. Zváni jste na 13. hodinu do plzeňského Divadla Alfa. Podrobný program „Mezinárodního festivalu Divadlo" najdete na jeho internetových stránkách www.festivaldivadlo.cz.

Na klasickou Straussovu operetu "Netopýr" v aranžmá souboru Komorní opery Augsburg s Johann Strauss orchestrem Coburg láká Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Operetu zpívanou v originále si tam můžete vychutnat od 19:30.

"Haydnovy hudební slavnosti" pokračují na jižním Plzeňsku - dnes dvojicí koncertů. První se pod názvem "Probuď se, lásko sladká" uskuteční od 11 hodin na zámku v Příchovcích, sopranistku Irenu Troupovou na loutnu doprovodí Jan Krejča, zazní písně a loutnové skladby Johna Dowlanda. Druhý koncert pojmenovaný "Na cestě mezi zemí a nebem" se koná v 18 hodin v kapli zámku Josefa Hlávky v Lužanech, uslyšíte "In Paradisum" v podání komorního vokálního ansámblu Cappella Mariana.

Řada památek a měst v západních Čechách se zapojila do "Dnů evropského dědictví". Nachystaly pro vás zajímavý program a často mají vstup zdarma nebo za zvýhodněnou cenu. Jedním z lákadel je možnost navštívit veřejnosti jinak uzavřené prostory. Zámek Nebílovy například do běžné prohlídky mimořádně začlenil taneční sál, který prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Výjimečně zpřístupněn je dnes také selský dvůr U Matoušů na Bolevecké návsi v Plzni a to až do 16 hodin. Zdarma se dostanete mimo jiné do Střeleckého mlýna v Karlových Varech-Březové nebo do hrázděného statku Milíkov nedaleko Chebu. Další informace ohledně "Dnů evropského dědictví" jsou k dispozici na internetových stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

"Tradiční celodenní městskou slavností" ve Spáleném Poříčí vyvrcholí "Top týden" kulturních, společenských a sportovních akcí. V areálu Ve Dvoře jsou od 10 hodin připraveny řemeslné trhy, od 13:15 tam postupně vystoupí harmonikář Josef Pospíšil s rodinou, jihočeská kapela Babouci a spálenopoříčská školní kapela Bengál. Na zámek ve Spáleném Poříčí můžete také dnes zamířit na "Historický víkend se Salomenou".

"Slavnosti vody" v Mariánských Lázních se přesouvají do budovy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. V rámci tohoto kulturně vzdělávacího projektu na podporu léčebných pobytů se dnes můžete těšit například na promítání pohádky "Dešťová víla" od 10 hodin a dokumentu "Tajemství vody" od 15 hodin, mezitím jsou v plánu recitace a přednášky o významu vody pro člověka a uzdravování pomocí změny morálních hodnot z pohledu lékaře.

"Filmové noci" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně dnes nabízejí film novozélandského režiséra Petera Jacksona "Hobit: Neočekávaná cesta". Jak dopadne výprava hlavního hrdiny Bilbo Pytlíka, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království? To zjistíte v lochotínském amfiteátru ve 20 hodin.

Výstavu "Z našich šuplíků" si dnes naposledy můžete prohlédnout v Klášteře Plasy. Své fotografie a objekty v přízemí nemocničního křídla konventu prezentuje Ivo Kornatovský. V 16 hodin výstavu zakončí přednáška Jiřího Novotného.

Pohádkové představení Tomáše Pěkného s názvem "Havrane z kamene" v 15 hodin uvádí Karlovarské městské divadlo. Pohádka vychází ze známého večerníčku "Malá čarodějnice", vypráví o dospívání čarodějnic a mladých lidí, o lásce a také o vůli a síle překonávat překážky. Určena je pro děti od 8 let a pro dospělé.

A ještě něco pro mladší děti: "Ferdu mravence" Ondřeje Sekory přiváží dnes do Chebu Docela velké divadlo Litvínov. Pohádku plnou dobrodružství slavného hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho přátel, s písničkami Jana Turka, můžete spolu se svými dětmi vidět od 15 hodin v Západočeském divadle.

Na pohádku "Skřítek Skříňáček" přiveďte svoje 3 leté i starší ratolesti do Měšťanské besedy v Plzni. Od 14:30 tam společně s herci Divadla ŠUS skřítkovi pomohou s učením se správné výslovnosti obtížných hlásek a s navazováním kamarádství.

Spustit audio

Více z pořadu