Víkendové kulturní echo

21. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota

Česko-německou mší spojenou s vysvěcením sochy patrona kostela svatého Mořice dnes vyvrcholí cyklus "Léto na Mouřenci". Sochu pro kostelík na Mouřenci u Annína vyrobil u příležitosti 20 let od jeho znovuvysvěcení šumavský řezbář Karel Tittl, na její pořízení přispívali návštěvníci kostela více než rok. Slavnostní mše za účasti německých rodáků začne ve 14 hodin, o hodinu dříve se uskuteční komentovaná prohlídka kostela i barokní kostnice.

V rámci "Haydnových hudebních slavností" dnes proběhne koncert v kostele svatého Jana Nepomuckého v Nepomuku. Skladby Haydnovy, Kammelovy a dalších autorů zahrají Lenka Torgersen na housle, Petra Matějová na hammerklavier a Petr Wagner na violu da gamba. Koncert v nepomuckém kostele je naplánován na 19. hodinu.

"Monty Python´s Spamalot" - muzikál láskyplně vykrádající film "Monty Python a Svatý Grál" vás večer pobaví ve Velkém divadle v Plzni. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií. Pokud jste příznivci tohoto druhu humoru, zamiřte na 19. hodinu do plzeňského Velkého divadla.

Komedii Antonína Procházky "Kouzlo 4D" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Kouzelník Felix si chce vydobýt zašlou slávu pomocí něčeho nového - mizení v prostoru. Kouzlo se mu však vymkne z rukou a Felix se dostane do potíží s jinou časoprostorovou dimenzí. Komedii plnou satiry a inteligentního humoru můžete v Komorním divadle sledovat od 19 hodin.

"Paní z moře" - napínavé drama Henrika Ibsena na dnešek nachystalo Západočeské divadlo v Chebu. Elida není daleko od moře šťastná. Navíc pochybuje, zda udělala správně, když se provdala za staršího lékaře se dvěma dcerami. A jednoho dne po ní záhadný cizinec žádá naplnění dávného slibu: zaslíbila ses mi před oceánem, odejdi se mnou… Jak se hrdinka rozhodne? Dozvíte se v 19 hodin v chebském divadle. Senioři mají na toto představení zlevněné vstupné.

Oscarový režisér Ridley Scott produkoval unikátní dokumentární film o Bruci Springsteenovi s názvem "Springsteen & I". V Česku smí být tento snímek poprvé uveden právě dnes a promítat ho bude také kino Beseda v Plzni. Dokument se zaměřuje na výjimečný vztah slavného hudebníka a jeho fanoušků, jeho součástí jsou nejoblíbenější hity i dosud nezveřejněné záběry z průběhu celé Springsteenovy kariéry. Do plzeňského kina Beseda dorazte na 19. hodinu.

Výstava "Bedřich Barták - obrazy" bude slavnostně zahájena ve Vlastivědném muzeu Doktora Hostaše v Klatovech. Expozice připomíná nedožité 89. narozeniny výtvarníka a scénografa Bedřicha Bartáka a zahrnuje výběr z jeho celoživotního díla. V klatovském muzeu ji najdete do 8. listopadu, na vernisáž přijďte dnes ve 14 hodin.

V Mariánských Lázních je v plném proudu mezinárodní folklórní festival "Mariánský podzim". Dnes nabízí průvod městem, jarmark na kolonádě, řemeslné a hudební dílny u Balbínova pramene a pochopitelně vystoupení zúčastněných souborů pod názvem "Roztančené město". Časový harmonogram je k dispozici na internetových stránkách města Mariánské Lázně.

"Dožínky Plzeňského kraje a 10. Hornobřízské vinobraní s výstavou hroznů" vás odpoledne čekají v Horní Bříze. Těšit se můžete na dožínkový průvod, předání věnců hospodáři, prezentaci Regionálních potravin, cimbálovou muziku Ladislava Švidroně a další. O tradicích promluví Zdeněk Bláha, akci moderuje náš kolega Vladimír Šťovíček. Do Horní Břízy jste zváni od 12:30 do večerních hodin.

Jubilejní 20. "Setkání pod rokycanskou věží" - dvoudenní přehlídka hudebních, tanečních a divadelních skupin - pokračuje v Rokycanech. Bohatý program se odehrává na 5 scénách. Jeho zlatým hřebem bude večerní koncert Miro Žbirky - od 20:45 minut na Masarykově náměstí. Zpřístupněna je také rokycanská věž a to od 10 do 17 hodin.

Nejstarší jihočeská kapela Babouci koncertuje od 17 hodin v Obecním domě v Oboře u Kaznějova. Akci pořádá občanské sdružení Zpívejte si s námi.

Dnes máte poslední možnost navštívit zříceninu hradu Radyně v doprovodu hradního pána Radouše. Letošní závěrečná oživená prohlídka se koná od 18 hodin, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Neděle

"Wagnerovi k narozeninám" to je název dnešního symfonického koncertu 55. Dvořákova karlovarského podzimu, který se uskuteční v Lázních III v Karlových Varech. Karlovarský symfonický orchestr přivítá hosty z Německa: sopranistku Cordulu Albrecht, tenoristu Juana Carlose Falcóna a dirigenta Henrika Hochschilda - dnes v 19:30 v Lázních III.

"Requiem c moll" Michaela Haydna, mladšího bratra slavnějšího Josepha, zazní na dnešním závěrečném koncertě "Haydnových hudebních slavností" v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích. Vyslechnete je v provedení Kolegia pro duchovní hudbu Klatovy. Začátek je v 18 hodin.

Předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany "Tajemství" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Děj je zasazen do malého českého městečka pod Bezdězem a úsměvně líčí neschopnost člověka udržet tajemství svěřené pod slibem absolutní mlčenlivosti. Představení v plzeňském Velkém divadle je naplánováno na 19. hodinu.

Americký muzikál "Footloose aneb Tanec není zločin" večer ovládne Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší i výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - do plzeňského Komorního divadla se na ně přijďte podívat v 19 hodin.

Komedie francouzské dramatičky Yasminy Reza "Bůh masakru" vás pobaví ve studiu D Západočeského divadla Cheb. Kultivovaní rodiče jedenáctiletých chlapců se sejdou, aby urovnali jejich spor, který vyústil ve rvačku a vyražení zubů. Jenže kam se na ně za chvíli jejich ratolesti s jedním klacíkem hrabou… Do Západočeského divadla v Chebu se vydejte na 17. hodinu.

Jarmareční prozpěvování, odpoledne s dětským folklorem a koncert zahraničních hostů - to je výběr z dnešní nabídky mezinárodního folklórního festivalu "Mariánský podzim", kterým od čtvrtečního večera žijí Mariánské Lázně. Podrobný program posledního dne festivalu najdete na internetových stránkách města.

S dětmi můžete zamířit do mariánskolázeňského divadla na hudební komedii "Ať žijí duchové" autorů Zdeňka Svěráka a Jiřího Melíška. Čeká vás představení plné kouzel, písniček Jaroslava Uhlíře a tančících i zpívajících loutek i herců mosteckého Divadla Rozmanitostí - dnes v 15 hodin v Městském divadle v Mariánských Lázních.

S pohádkou "Hurvínkova nebesíčka" Denisy Kirschnerové hostuje v Klatovech Divadlo Spejbla a Hurvínka. Do klatovského divadla jste vy a vaše ratolesti zváni na 15. hodinu.

Loutkovou pohádku pro nejmenší "Kašpárek a drak" nachystala na 15. a 16. hodinu Loutková scéna Městského domu kultury Sokolov.

Na nedělní pohádku "Čarodějná škola" láká také Měšťanská beseda v Plzni. Z malé čarodějky je školačka. Co všechno ji a její nové kamarády ve škole potká, zjistíte spolu se svými dětmi staršími tří let v plzeňské Besedě ve 14:30. Hraje Divadlo Dráček.

Spustit audio

Více z pořadu