Víkendové kulturní echo

5. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota

Čtyřdenní mezinárodní přehlídka „Divadlo jednoho herce" probíhá v Chebu. O jediný festival svého druhu v Česku je tradičně velký zájem, zbývají poslední lístky na některá představení. Je mezi nimi "Zchudlý loutkář" Marka Bečky, který vám pomocí tří loutek a jednoho pozadí na přání zahraje jakoukoli pohádku - a to od 17 hodin ve studiu d Západočeského divadla. Zajít můžete také do kina Art na "What She Does" - mexická performerka Cristina Maldonado dává novou podobu americkému krimi thrilleru ze 60. let, v kině buďte v 21 hodin.

Komedii Williama Shakespeara „Jak se vám líbí" dnes jako představení pro seniory uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Útočiště pronásledovaným poskytne krajina snů - kouzelný Ardenský les, kde je možné se nejenom vypořádat se zmatky lásky, ale také nalézt pravdu o ceně života a poznat radost z odpuštění. Dnes od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

Muzikál „Divotvorný hrnec" na dnešní večer nachystalo Komorní divadlo v Plzni. Broadwayský muzikál pro české jeviště před lety upravili Jiří Voskovec a Jan Werich, v tehdejším Československu měl premiéru v březnu 1948 v obnoveném Osvobozeném divadle. Od té doby u nás zdomácněl a tak mnozí ani nevědí, že písně „Jakpak je dnes u nás doma" nebo „Tam za tou duhou" nejsou původní českou tvorbou. V plzeňském Komorním divadle vás „Divotvorný hrnec" osloví v 19 hodin.

Do závěrečného dne vstupuje mezinárodní filmový festival turistických filmů "Tourfilm" v Karlových Varech. Dnes má mimo jiné na programu prezentaci pořadu Českého rozhlasu "Dobrou chuť Česko" - s jeho autory Zdenou Kabourkovou a Pavlem Klicperou můžete v hotelu Thermal pobesedovat přibližně od 11 do 12 hodin.

Nevšední zážitek o tomto víkendu nabízí Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. V jeho sídle, na zámku Hradiště, se dnes a zítra koná 5. ročník festivalu "Japonský den - Kaizen". Součástí festivalu je mezinárodní origami setkání, slavnostní zahájení výstavy "Origami - japonské umění z papíru" a výstava bonsají a suiseki. Těšit se můžete také na čajový obřad, japonská jídla, tradiční tanec, bojová umění a mnoho dalšího.

"Svět kolem nás" - to je název výstavy prací mladé výtvarnice Kláry Duchoňové a jejích přátel, která má dnes v 15 hodin vernisáž v Muzeu Českého lesa v Tachově. Výstava potrvá do konce října.

"Plzeňské notování" - 5. ročník festivalu sborového zpěvu pokračuje v Plzni. Jeho účelem je vytvořit prostor pro prezentaci široké škály stylů sborové hudby, zprostředkovat setkání pěveckých sborů nejen z Plzeňského kraje a přiblížit sborový zpěv široké veřejnosti. V plzeňské Měšťanské besedě dnes ve dvou blocích - od 9:30 a od 14 hodin - vystoupí desítka dospělých pěveckých sborů a od 19 hodin je naplánován závěrečný galakoncert.

„Operní a operetní galakoncert" se slavnými melodiemi Mozarta, Verdiho, Strausse a dalších klasiků vás čeká v Karlovarském městském divadle. Vystoupí sopranistka Gabriela Kopperová, tenorista Juraj Nociar, klavírista Karel Friesl a salonní smyčcový orchestr Divertimento - dnes od 19:30 v divadle v Karlových Varech.

"Pohádkový večer s Plzeňskou filharmonií" můžete už odpoledne spolu se svými dětmi prožít v Tachově. Zjistíte, že velký orchestr si s pohádkovými melodiemi rozumí a klasika není pohádkám vzdálená. Hudbu uměleckým přednesem doplní Otakar Brousek mladší. Neobvyklý koncert pro malé i velké se uskuteční od 14 hodin v tachovském Městském kulturním středisku.

S výpravným představením podle Kiplingovy bajky „O zvědavém slůněti aneb Jak sloni k chobotu přišli" hostuje v Divadle Alfa v Plzni českobudějovické Studio dell´ arte. Inscenace je určena pro děti od 4 let a začíná v 15 hodin.

"Kouzelná školka s Majdou a Františkem" dnes zavítá do Sušice a malé i velké diváky pobaví od 15 hodin v Kulturním domě Sokolovna.

25. výstavu ovoce, zeleniny a květin „Zahrada Pošumaví" najdete až do pondělí 7. října v Kulturním domě v Klatovech. Otevřena je denně od 9 do 17, v poslední den výstavy od 9 do 16 hodin. „Zahradu Pošumaví" v Klatovech jako vždy doplňují odborné přednášky, poradenská služba a kulturní program.


Neděle

V rámci "Dne architektury" v Plzni se můžete dnes odpoledne ve společnosti plzeňských architektů vydat na procházku po Roudné. Jak se utvářela tato svébytná čtvrť? Jaké stopy na Roudné a v okolí zanechal architekt Hanuš Zápal? Na tyto a další otázky dostanete fundované odpovědi. Sraz je v 15 hodin na nároží ulic Na Roudné a Pod Všemi Svatými. Na vycházku naváže projekce dokumentárního filmu "Lidský rozměr" o městech jako možném prostoru pro vzájemnou pospolitost - od 18 hodin v Pavlovově ústavu Lékařské fakulty v Plzni.

„Krvavou svatbu" už odpoledne uvádí Komorní divadlo v Plzni. Drama, které napsal španělský autor Federico García Lorca, se stalo předlohou k autorskému tanečnímu divadlu tvůrčího tandemu - Pešková / Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Baletní soubor Divadla Josefa Kajetána Tyla vypráví Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem - dnes ve 14 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Večer má Komorní divadlo na programu „Noc na Karlštejně" - muzikál na motivy stejnojmenného filmu podle hry Jaroslava Vrchlického. Vtipnou hudební mystifikaci o královském hradu, kam je ženám vstup zakázán, nastudoval s plzeňským souborem muzikálu a operety režisér Petr Palouš. Zváni jste na 19. hodinu.

Francouzskou hru "Velká zebra aneb Jak že se to jmenujete?" dnes do Plzně přiváží pražské Divadlo Palace. Christian má zvláštní "nemoc". S každou ženou vydrží jen chvíli, než na něj padne hrůza a nepřekonatelná potřeba utéct. Už po dvakráte úspěšně předstíral smrt, ale osud tomu chce, že se jednoho dne ocitá tváří v tvář se svými "vdovami" i novou snoubenkou. Jak tuto situaci hlavní hrdina v podání Ondřeje Vetchého zvládne? Uvidíte v 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

"Kytici slavných melodií" Lehára, Frimla, Offenbacha, Pucciniho a dalších skladatelů na dnešek nachystalo Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Zpívat budou sopranistky Adéla Škopková a Christina Kluge, tenorista Jaroslav Mrázek a barytonista Vratislav Kříž, na klavír je doprovodí Daniel Wiesner - dnes od 19:30 ve františkolázeňském divadle.

Na "Nedělní odpolední matiné" láká Západočeská galerie v Plzni. Ve výstavní síni Masné krámy od 16 hodin vystoupí vokální kvarteto Best a hosté.

"Pohádkový večer s Plzeňskou filharmonií" můžete už odpoledne spolu se svými dětmi prožít v Plasích. Zjistíte, že velký orchestr si s pohádkovými melodiemi rozumí a klasika není pohádkám vzdálená. Hudbu uměleckým přednesem doplní Otakar Brousek mladší. Neobvyklý koncert pro malé i velké se uskuteční od 15 hodin v zámeckém sálu v Plasích.

„Kocoura modroočka" hraje pro děti od 3 let v Měšťanské besedě v Plzni Divadlo Červený kohout. K pohádce neodmyslitelně patří písničky Marka Ebena. S dětmi do plzeňské Měšťanské besedy přijďte ve 14:30 a v 16 hodin.

S nedělní pohádkou "O hodné Máše a hloupé Paraše" hostuje v Mariánských Lázních Divadlo Piškot Praha. Humorná loutková komedie na motivy ruské národní pohádky je určena dětem od 3 let, do mariánskolázeňského městského divadla s nimi zamiřte na 15. hodinu.

Divadelní představení Komedyjantů, přednášky a videoprojekce o sklářství, představení technické památky Arnoštova leštírna a výroba vinutých perlí a potaše - to všechno vás čeká na "Dnu Českého lesa" od 11 hodin v Nové Knížecí Huti.

25. výstavu ovoce, zeleniny a květin „Zahrada Pošumaví" najdete v Kulturním domě v Klatovech. Otevřena je dnes od 9 do 17, zítra od 9 do 16 hodin. Připraveny jsou také odborné přednášky, poradenská služba a kulturní program.

„Slavnosti jablek" dnes v takzvané Zapomenuté zahradě v blízkosti ulice Pod Záhorskem v Plzni pořádá občanské sdružení ENVIC. Projdete se tajemnými zákoutími zahrady a ochutnáte několik odrůd jablek. K večeru proběhne koncert při svíčkách, hrát bude kapela Na Rozcestí. Na „Slavnostech jablek" budete v Zapomenuté zahradě v Plzni vítáni od 13 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu