Víkendové kulturní echo

12. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobota:

Mužský vokální kvintet Hlasoplet vystoupí od 15 hodin v kostele svatého Mikuláše v Čečovicích u Holýšova. Koncert se koná v rámci mezinárodního festivalu „Jazz bez hranic", výtěžek bude použit na záchranu zámku Čečovice.

Monodrama inspirované životem a předčasně ukončenou kariérou Laďky Kozderkové „Psáno do písku" má dnes premiéru ve studiu d Západočeského divadla v Chebu. Jedná se o dramatizaci knihy Jana Hergeta o známé herečce a zpěvačce, kterou ztvárňuje Klára Štěpánková. Premiéra je naplánována na 19. hodinu.

Muzikál „Monty Python´s Spamalot" uvádí Velké divadlo v Plzni. Komediální hit vypráví s pověstným nadhledem poněkud naruby obrácenou legendu o králi Artušovi. Do plzeňského Velkého divadla zamiřte na 19. hodinu.

Komorní divadlo v Plzni má v 19 hodin na programu Shawovu komedii „Pygmalión". Na jevišti znovu ožije příběh londýnského profesora Higginse, který se pokouší udělat ze zaostalé holky z ulice, květinářky Lízy Doolittlové, dámu vybraných způsobů.

Jak to dopadne, když Otesánek dostane chuť na fotbalovou Viktorii Plzeň? Známou pohádku zasazenou do současnosti a navíc na Plzeňsko nabízí Divadlo Alfa v Plzni. Hru napsal mladý liberecký autor Vítek Peřina, inscenována je jako "divadlo na divadle" a režisér Tomáš Dvořák do ní obsadil nejen živé herce, ale také maňásky a marionety. Počítejte s tím, že Otesánek slupne také celé Divadlo Alfa i s vámi - dnes v 15 hodin.

Hru „Pan Kačaba zasahuje" autorské dvojice Jarošíková / Herejk dnes představí divadelní soubor Sofranza v Kulturním domě v Železném Újezdě u Nových Mitrovic. Situační retro komedie, o tom, co se může stát během pátečního odpoledne v obyčejném bytě, když (ne)odjedete na chatu, vás v Železném Újezdě zaujme ve 20 hodin.

„Nebeský vlastivědný víkend pro děti i dospělé" pořádá Národopisné a textilní muzeum v Aši. Dnešní program zahrnuje setkání pamětníků u příležitosti 33. výročí založení Vlastivědného klubu Horizont Aš - a to od 11 hodin v ašském muzeu. Potom ve 14:30 návštěvu místa šarvátky z doby Sedmileté války v Nebesích u Aše. A večer blok příspěvků k historii Aše a širšího okolí - od 17:30 opět v ašském muzeu.

Do fascinujícího světa lidské fantazie a snů vás zavede výstava „Dream House" trojice nezávislých umělců Zeidler, Libánský, Komárek v Galerii / Klatovy Klenová. Výstava umístěná v sýpce Klenová potrvá do konce října, ovšem dnes se můžete v doprovodu autorů zúčastnit komentované prohlídky, její začátek je ve 14 hodin.

Na „Hravou sobotu s Bambulí a Famfulí" se můžete spolu se svými ratolestmi od 3 let vypravit do Měšťanské besedy v Plzni. Děti tam od 14:30 čeká odpoledne plné soutěží, hudby a tanečků s oblíbenými klauny.

„Pohádky z klubíčka" hraje od 15 hodin v D-klubu v Plzni-Doubravce Divadýlko Kuba. Inscenace vznikla propojením a úpravou známých pohádek, anekdot a bajek.

„Týden hispánské kultury" pokračuje v Plzni. Jeho součástí jsou výstavy, filmové projekce, divadelní představení, přednášky a workshopy flamenkového zpěvu a tance. Program na celý týden je k dispozici na internetových stránkách Centra španělské kultury a vzdělávání www.cskv.cz.

Na největší západočeský veletrh o bydlení a stavebnictví „Moderní dům a byt" a veletrh módy a kosmetiky „Moderní žena" se sekcí „Stůl plný dobrot" můžete o víkendu zajít do haly TJ Lokomotiva Plzeň. Téměř 140 vystavovatelů je připraveno se vám věnovat vždy od 9 do 18 hodin. Akci doplňují přednášky Českého ekologického manažerského centra o energetických úsporách v domácnosti.

Neděle:

„Frída - Intimní autoportrét" - vítězné představení „Národní přehlídky divadla jednoho herce" dnes můžete vidět v divadle Jonáš v Plzni. Vyobrazení života mexické malířky Frídy Kahlo v podání Olgy Muňoz je příslibem nevšedního kulturního zážitku. Představení se v plzeňském divadle Jonáš koná od 19:30 v rámci „Týdne hispánské kultury".

Milovníci klasické operety by neměli vynechat představení slavného Straussova „Netopýra" dnes večer v Karlovarském městském divadle. „Netopýr" patří k drahokamům operetní tvorby a je tak ceněn, že se bez něj neobejde náhrdelník žádného velkého operního domu, do Karlových Varů ho přiváží plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. Široký proud romantických i vtipných, lyrických i dramatických, ale vždy krásných melodií vás v karlovarském divadle nadchne v 19:30.

„Sestup Orfeův" vás odpoledne čeká ve Velkém divadle v Plzni. Autor Tennessee Williams podle vlastních slov do hry „vložil své srdce", než v roce 1957 doznala své finální podoby, zrála dlouhých 17 let. Odehrává se v krutém prostředí puritánského amerického Jihu, kde naráží na odpor všechno nekonformní a osobité. Z pocitu osamění se tam rodí vášnivá touha po lásce, porozumění a vzájemném naslouchání. „Sestup Orfeův" uvádí plzeňské Velké divadlo v 16 hodin.

S hořkou komedií slovenského dramatika Dodo Gombára „Třetí věk" přijíždí dnes do Klatov sokolovské Divadlo bez zákulisí. Hra o očekávání, deziluzi a naději v každém z nás vznikla před 11 lety jako reakce na stav soudobé slovenské společnosti; stejně aktuální je i v českém prostředí, v současnosti možná ještě více než tehdy. Do klatovského divadla zamiřte na 19:30.

Na „Španělský večer s Carmen" láká Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Árie z Bizetovy opery uslyšíte v původní podobě a zpívané tradičním způsobem. Dokreslí je španělské písně, prostřídány budou tancem flamenco a hrou na kastaněty. Účinkují pěvkyně Edita Adlerová a běloruská tanečnice flamenca Lola Karpenko. Ve františkolázeňském divadle budete vítáni v 19:30.

„Klavírní recitál Věry Müllerové" si můžete vychutnat na zámku ve Spáleném Poříčí. Je součástí cyklu „Český podzim - Almoshof-Plzeň aneb Česko-německé hudební setkání". Zazní skladby Bacha, Debussyho, Pexidra a Janáčka - dnes v 17 hodin v koncertním sále spálenopoříčského zámku.

Kytaristka a zpěvačka Lenka Filipová od 19 hodin koncertuje v Měšťanské besedě v Plzni. Těšit se můžete na skladby pro klasickou kytaru, francouzské šansony, irské lidové písně a v neposlední řadě i známé hity oblíbené zpěvačky.

Další koncert 12. ročníku festivalu „Tribuna komorní písně" se dnes dopoledne uskuteční ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Vystoupí na něm vítězové krajského nebo celostátního kola pěvecké soutěže základních uměleckých škol. Na koncert do Masných krámů jste zváni na 10:30.

S pohádkovým muzikálem „O šípkové Růžence" dnes v Chebu hostuje Městské divadlo Most. Na motivy klasické pohádky bratří Grimmů ho napsal Vlastimil Novák. Do světa tajemna a nadpřirozených sil se můžete se svými dětmi staršími 8 let přenést v Západočeském divadle v Chebu v 15 hodin.

„Pletené pohádky" dnes v Měšťanské besedě v Plzni předvede Divadýlko Kuba. Jak název napovídá, loutky i scéna jsou upletené z vlny. Celkem 4 pohádky jsou dětem předkládány s lehkou nadsázkou a humorem - dnes ve 14:30 a v 16 hodin v plzeňské Měšťanské besedě. Inscenace je určena pro děti od 3 let.

Na největší západočeský veletrh o bydlení a stavebnictví „Moderní dům a byt" a veletrh módy a kosmetiky „Moderní žena" se sekcí „Stůl plný dobrot" můžete zajít do haly TJ Lokomotiva Plzeň. Téměř 140 vystavovatelů je připraveno se vám věnovat ještě dnes do 18 hodin. Akci doplňují přednášky Českého ekologického manažerského centra o energetických úsporách v domácnosti.

Spustit audio

Více z pořadu