Víkendové kulturní tipy

21. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Sobotní kulturní tipy

„Láska mezi nebem a zemí" - pozitivní komedie o potřebě lásky od britské autorky Pam Valentine má premiéru v Karlovarském městském divadle. Umělecký šéf činohry a režisér Jiří Seydler ji nastudoval s Lucií Domesovou, Karlem Besedou, Radkem Bárem a dalšími herci, do role strážného anděla obsadil hostující Báru Štěpánovou. O tom, že láska je nutná věc, ať mezi živými nebo mrtvými, se přesvědčíte od 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

S premiérou přichází také Západočeské divadlo Cheb. Připravilo pro vás drama Karola Sidona „Shapira". Příběh vychází ze skutečných událostí: koncem 19. století propukl v Londýně skandál s takzvanými Shapirovými rukopisy. Obchodník se starožitnostmi Moyzes Shapira žádal milión liber za starobylé svitky s přepisem hebrejské Bible. Byl však obviněn z jejich padělání. Dva roky po druhé světové válce se jeho jediná přeživší dcera Miryam snaží očistit jeho jméno. S jakým výsledkem, uvidíte poprvé od 19 hodin v chebském divadle. Hlavní role ztvárňují Radmila Urbanová a Tomáš Kolomazník.

Z důvodu zranění Bronislava Kotiše uvádí Velké divadlo v Plzni muzikál „Producenti" místo původně zařazeného muzikálu „Monty Python´s Spamalot". Vstupenky zůstávají v platnosti nebo je lze vracet v místě zakoupení - a to nejpozději do pátku 28. března. Pod „Producenty" jsou podepsáni Mel Brooks a Thomas Meehan. Příběh vás přenese do New Yorku na konci 50. let, kde se neúspěšný divadelní producent a jeho účetní snaží vydělat jistým podvodem. Muzikál v režii Romana Meluzína vás v plzeňském Velkém divadle pobaví v 19 hodin.

Komedii „Lháři" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Hru skotského dramatika Anthonyho Neilsona nastudoval režisér plzeňské činohry David Šiktanc. O Štědrém večeru dvojice policistů přináší rodině zprávu o tragické nehodě jejich dcery. Umanutá touha strážců zákona po ohleduplnosti se vlivem neočekávaných událostí mění v groteskní souboj o přežití - v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

Finále „Mezinárodní Smetanovské klavírní soutěže" doprovázené Plzeňskou filharmonií proběhne od 19 hodin 30 minut v Měšťanské besedě v Plzni. Už v 17 hodin můžete zajít do kina Beseda na dva filmové dokumenty o Bedřichu Smetanovi. Po promítání bude následovat beseda s režisérem Pavlem P. Riesem a dalšími hosty. Obě akce jsou součástí festivalu „Smetanovské dny" v Plzni.

Ženský pěvecký sbor Dobřanské bábinky slaví 10. narozeniny. Své příznivce přivítá ve 14 hodin v Káčku v Dobřanech a zazpívá lidové písně i duchovní skladby. Průvodní slovo bude mít Vladimír Bernášek.

Skupina Poutníci zahraje na „Country bálu" v Kulturním domě Družba v Klatovech. Těšit se můžete jak na už zlidovělé hity, jako je Panenka nebo Hotel Hillary, tak na novinky v poutnickém repertoáru. Klatovský „Country bál" začne ve 20 hodin.

Jak vzniká předpověď počasí? Jak se měří čistota ovzduší? Nejen to se dozvíte na „Dnu otevřených dveří", který pořádá plzeňská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu. Akce se koná u příležitosti dnešního Světového dne vody a zítřejšího Světového meteorologického dne. Do pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni zamiřte mezi 9. a 14. hodinou.

Na „Nadační sobotu" zve Nadace pro transplantace kostní dřeně spolu s Fitness Galerií Slovany v Plzni. Zacvičíte si a pomůžete dobré věci. Fitness Galerie Slovany má otevřeno od 8 do 23 hodin. Po celý den bude zdarma k dispozici dětský koutek.

Předvelikonoční jarmark se uskuteční ve velkém sále Společenského domu ve Strašicích na Rokycansku a to od 10 hodin. Vstup je zdarma. V malém sále strašického Společenského domu si můžete za dobrovolné vstupné prohlédnout novou výstavu „Cesty Petra Piskače", prezentované fotografie vás zavedou do tajemného Orientu i pestré Afriky.

„Příhody Včelích medvídků" předvede v Divadle Alfa v Plzni pražské Divadlo Krapet. Pohádka Jiřího Kahouna s hudbou Petra Skoumala a texty Zdeňka Svěráka tam divákům od 4 let udělá radost od 15 hodin.

Na „Karneval s Bambulí a Famfulí" se můžete se svými ratolestmi staršími 3 let vypravit do Měšťanské besedy v Plzni. Děti čeká odpoledne plné soutěží, hudby a tanečků s oblíbenými klauny. Do Besedy dotazte na 14:30, vaši potomci nejlépe v maškarním kostýmu.

Nedělní kulturní tipy

„Freddie - The King of Queen" - nový taneční muzikál o životě a kariéře Freddieho Mercuryho uvádí Komorní divadlo v Plzni. Hudebně-taneční drama věnované vůdčí osobnosti skupiny Queen vytvořili libretista, choreograf a režisér Libor Vaculík, skladatel Petr Malásek a textař Václav Kopta a nastudoval plzeňský baletní soubor. Hlavní postavu ztvárňují zpěvák Michael Kluch a tanečník Richard Ševčík. V plzeňském Komorním divadle budete vítáni v 19 hodin.

Stanislav a Jakub Zindulkovi se potkají na jevišti v Měšťanské besedě v Plzni a to ve hře britského dramatika českého původu Benjamina Kurase „Vražedný pátek". 70. léta, Londýn a téma holocaustu. Zde uchopené velmi nekonvenčně a zdánlivě kontroverzně. Provokativně se pokouší přimět diváka k nazírání viny i z jiných úhlů - od 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě, kde s představením v režii Jakuba Zindulky hostuje pražské Divadlo v Řeznické.

Hudebně-divadelní představení podle knihy Antoina de Saint Exupéryho „Malý princ" přiváží do Plzně pražský Divadelní soubor Cylindr. Hrají Agáta Dušková a Martin Dušek. Zváni jste do plzeňského Dialogu na 18:30.

Předání cen a koncert vítězů všech kategorií 31. ročníku „Mezinárodní smetanovské klavírní soutěže" se uskuteční od 15 hodin v Domě hudby v Plzni.

„Poezie na rynku" - postupová přehlídka uměleckého přednesu a divadel poezie pro Plzeňský a Karlovarský kraj končí v Divadle Klatovy. Vítězové se zúčastní národního festivalu „Wolkerův Prostějov". Letos je součástí „Poezie na rynku" také nesoutěžní přehlídka pohybového divadla a pantomimy. Dnešní program v klatovském divadle začíná v 9 hodin.

„Barevná pohádka" o strašidle, kterého se nikdo nebál a které se rozhodlo naučit se alespoň malinko strašit, čeká děti od 3 let v Měšťanské besedě v Plzni. Divadlo Rolnička ji tam sehraje od 14:30 a od 16 hodin.

Loutkové divadlo Domažlice na dnešek připravilo „Kašpárkovu komedii s drakem". Se svými ratolestmi zamiřte do domažlického Městského kulturního střediska na 14. nebo na 16. hodinu.

Také o tomto víkendu své brány návštěvníkům otevřel hrad Kašperk. Prohlídky probíhají v předem stanovených časech - v 10:30, 12, 13:30 a v 15 hodin.

Spustit audio