Viktor Sodoma: Ke hrám míčky jsou

6. červen 2022

Viktor Sodoma je český zpěvák a podnikatel, který si zahrál i několik drobných epizodních rolí v českých filmech. Ve druhé polovině šedesátých letech se mu na pěveckých podiích velmi dařilo. Zažil období nebývalé slávy, ale také propad a zpívání po barech a neměl štěstí ani v podnikání.

Dnes nám zazpívá muž milující italskou renesanci. Jmenuje se Viktor Sodoma. Nerad natáčí rozhovory a před mikrofonem je v řeči velmi skoupý na slovo. Mluví tiše, jakoby se styděl. Zato zpívat dokáže celé hodiny, protože má neuvěřitelný repertoár. Budoval si ho už na Střední průmyslové škole keramické v jihočeské Bechyni, kde si při si při kytaře přezpívával skladby odposlechnuté z Radia Luxemburg.

Po návratu do Prahy se přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty a v ročníku 1964 skončil těsně za Helenou Vondráčkovou, tedy druhý. Bylo mu 19 let a musel na vojnu. Po návratu začal zpívat s právě vzniklou skupinou Flamengo, ale jeho hvězda mu zasvítila až po přestupu do skupiny Matadors, se kterou vystupoval i ve švýcarských v klubech a právě tam se vyzpíval, stal se nejlepším pěveckým frontmanem, jakého naše pódia v druhé polovině 60.let hostila. Potom však Matadors opustil a pomalu vklouznul do středního proudu. Spojil se orchestrem Václava Zahradníka, zahrál a zazpíval si v muzikálu Noc na Karlštejně a nakonec zpíval v Semaforu v kapele Františka Ringo Čecha.

V devadesátých letech se dal jako mnoho dalších na podnikání a pořídil si v Roztokách za Prahou penzion s cukrárnou. Největší česká povodeň mu dala pořádně zabrat, a tak měl co opravovat.

Vystupuje s kapelou George and Beatovens či s Cadillakem Pavla Sedláčka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio