Viktor Sodoma: Zavolejte na ni Sady

14. září 2022

Český hudební skladatel, kytarista, textař a nakladatel Aleš Sigmund rozdával celý život radost a pohodu a dary života uměl také plnými doušky vychutnávat. Stále se usmíval a věřil ve svůj životní plán. 

Od zítřka máme dovolenou, Náměstí, Je to on, Zavolejte na ni Sady, Srdce na dlani nebo Táto, pojď si hrát, to jsou jen některé z písní, u nichž je pod hudbou podepsán Aleš Sigmund, kytarista, hudební aranžér, textař a skladatel, který spolupracoval s brněnskou hudební skupinou Vulkán, s pěveckým duem Marthou a Tenou Elefteriadu, pro které během devíti let do roku 1975 napsal přes 70 písní, s kapelou Javory Hany a Petra Ulrychových a objevil i zpěváka Boba Frídla.

Aleš Sigmund byl v letech 1975 až 1985 redaktorem vydavatelství Panton, potom působil jako hudební nakladatel a producent pro další hudební vydavatelství a nakladatelství. Jako skladatel a kytarový interpret byl známý jako autor řady úspěšných kytarových instrumentálních skladeb, které vyšly na gramofonových deskách. Z jeho alb byly úspěšné: Pepřenka, Téměř léto či Kytarové vzpomínky.

Aleš Sigmund vyrůstal jako sirotek, při tragických událostech konce druhé světové války přišel o oba rodiče, když mu byl pouhý jeden rok. Vyrůstal pak se starší sestrou u babičky v Tišnově. Odmalička se projevoval jako talentované dítě, a to nejen hudebně, ale i výtvarně. Málo se ví o tom, že dříve než profesionálním hudebníkem se chtěl stát umělcem výtvarným. Aleš Sigmund zemřel tragicky při dopravní nehodě v roce 2018, ve svých čtyřiasedmdesáti letech.

Vraťme se tedy na chvíli do roku 1973, kdy společně s Františkem Ringo Čechem napsal pro Viktora Sodomu píseň Zavolejte na ni Sady.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.