Virtuální realitu jako novinku v rehabilitaci a spoustu dalších novinek představila FN Plzeň

27. duben 2022 20:03, aktualizováno

Virtuální realita teď nově pomáhá pacientům ve fakultní nemocnici. Ti si nasadí speciální brýle, ocitnou se třeba na pustém ostrově a rozcvičují ztuhlé klouby.

Fakultní nemocnice v Plzni má zase řadu novinek. Výraznou proměnou prochází letos díky investicím nemocnice Transfuzní oddělení na Borech. Za 20 milionů korun se modernizují vnitřní prostory, vybavení pro dárce a zároveň i venkovní fasáda. Intenzivně se pracuje i na přípravě stavby Pavilonu chirurgických oborů v areálu na Lochotíně. Nové přístroje i léčebné metody obohacují i další oddělení.

Třeba pacientům na rehabilitaci teď pomáhá virtuální realita. Nasadí si speciální brýle, ocitnou se třeba na pustém ostrově a díky tomu rozcvičují ztuhlé klouby. „Těch prostředí je mnoho a mohou se proměňovat, například je to ostrov, nebo pěkná vyhlídka, hory nebo les,“ vysvětlil jednatel společnosti, která virtuální realitu nabízí, Konstantin Novikov. „Pacient má například u sebe strom a má za úkol posbírat ovoce,“ popsal.

Pacienti už virtuální realitu testují a baví je to

Virtuální realita pomáhá s rehabilitací ortopedických pacientů, ale mohla by pomáhat i neurologickým pacientům. Teď se s ní pracuje v rámci probíhajícího randomizovaného výzkumu. Celkem 40 pacientů s bolestí a omezením funkce v oblasti ramenního kloubu podstoupí běžnou rehabilitační léčbu indikovanou dle individuálních potřeb, polovina z nich navíc absolvuje i pravidelná cvičení s pomocí této moderní technologie. „Máme na to rok, abychom sbírali data. Uvidíme, jaké budou výsledky a jak to bude moci být vnořeno do ambulantních i hospitalizačních výkonů,“ uvedla primářka oddělení léčebné rehabilitace Andrea Kunschová.

Druhou novinkou je otevření rehabilitační ambulance zaměřené na vyšetření a léčbu spastické parézy. Spastická paréza je stav, který zahrnuje slabost, zkrácení měkkých tkání a svalovou hyperaktivitu, nejčastěji se vyskytuje u stavů po cévních mozkových příhodách. „Léčba spočívá v podání botulotoxinu do spastického svalu, což vede k narušení nervosvalového přenosu na nervosvalové ploténce a tím k oslabení kontrakce svalu. Nyní spolupracujeme s lékaři z Neurologické kliniky, kteří pacientovi botulotoxin aplikují, a my následně zajišťujeme neurorehabilitační hodnocení spastické parézy a rehabilitační léčbu,“ vysvětlila Kunschová. „Od ledna 2022 mají ale nově možnost aplikace botulotoxinu i rehabilitační lékaři. V současnosti tedy již do spastické poradny přijímáme první pacienty, kterým se věnujeme spolu s proškoleným týmem,“ dodala.

Nové CT zobrazí detaily v lidském těle

Fakultní nemocnice se také podílela na klinickém testování prototypu CT přístroje nové generace a teď na něm provádí klinické zkoušky. „Je to multifunkční stroj, přednosti jsou ve všech směrech. Je to, jako když přijdete od tlačítkového k chytrému telefonu, takový je to rozdíl v technologii,“ říká přednosta Kliniky zobrazovacích metod Jiří Ferda. Nový přístroj umožňuje snížit dávku záření pro vyšetření tkání a zobrazit drobné detaily v lidském těle. „Je schopen fyzikálního rozlišení 0,1 mm, to jsou v lidském těle některé cévy zejména v mozku, v ledvinách, játrech ale také struktury v plicní tkáni. Můžeme rozlišit třeba v mozku cévu, která zásobuje nějaký důležitý prostor, který ovládá třeba řeč, což je důležité při plánování operace,“ upřesnil.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio